Bagu Blanco/pressinphoto/shutterstock
TRAŽI SE LIJEK ZA KANADU

Dalić ima 26 igrača koji bi s Gvardiolom činili otrov od kojeg bi Herdmannovi mudonje ostali bez potencije

Nije se ponovio slučaj Nikole Jerkana s Eura 1996. godine koji je zbog loma nosa bio nesiguran
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. studeni 2022. 06:52

Joško Gvardiol na pravi je način debitirao na Svjetskom prvenstvu, bio je najbolji hrvatski obrambeni igrač u ogledu s Marokom, on bi mogao biti prvi i glavni lijek za nadobudne kanadske jurišnike. No, ima Dalić na listi 26 još imena koja bi u simbiozi s Gvardiolom činili otrov od kojeg bi Herdmannovi mudonje ostali bez potencije. Pitanje je, međutim, kako će izbornik posložiti igru i što nas u nedjelju čeka.

Gvardiol je na premijeri bio čvrst otraga, prisutan kod kornera i slobodnih udaraca, iako s maskom igrao je hrabro i konkretno, bez straha. Nije se ponovio slučaj Nikole Jerkana s Eura 1996. godine, prvog hrvatskog igrača koji je na velikom natjecanju nastupio sa slomljenim nosom i to platio nesigurnim reakcijama.

Gvardiol je u Kataru bolji i zreliji igrač nego lani na Euru, igra sigurnije i uvjerljivije, manje griješi. U nogama ima više najozbiljnijih utakmica s klubom te veće reprezentativno iskustvo. Sa 20 godina on je svojevrsni lider hrvatske obrane što impresionira, pa i fascinira. Sa 60 milijuna eura procijenjenih na transfermarku ima najveći tržišni rejting među Hrvatima i samo je pitanje trenutka njegov transfera u neki od TOP 10 europskih klubova.

Za utakmicu s Kanadom trebala bi nam četiri Gvardiola u zadnjem redu, brza, okretna, spretna i tehnički vrsna. Protiv toliko motoričnog, poletnog i sprinterski moćnog rivala i najjače reprezentacije imaju problema. Hrvatskoj je ključno da što više nametne svoju igru te nogometnom klasom i rutinom dođe do golova i pobjede. S Kanađanima se treba čim manje utrkivati.

Alphonso Davies je njihov frontmen. Samo jedan jedini put igrali su jedan protiv drugoga i to tek nešto više od pola sata. Radilo je o bundesligaškom dvoboju 9. studenoga 2021. godine koji je u Leipzigu završio pobjedom Bayerna 4:1, Gvardiol je ušao s klupe u 58. minuti kod rezultata 3:1 i djelovao po lijevoj strani. Nije bio u izravnom ogledima s Daviesom koji je prije toga asistirao Musiali za drugi pogodak Bavaraca. Sada nije jednostavno najaviti Daviesovu poziciju jer protiv Crvenih vragova krenuo je kao lijevi bočni, a nastavio kao desna špica. No, Gvardiol s igračima na "turbo pogon" ima uglavnom pozitivna iskustva jer i on uključi svoj, ponekad više voli takve nego lisice šesnaesterca.

Reprizira li Kanada presing njegova uloga dodatno dobiva na važnosti jer bilo bi poželjno da višeg nego s Marokom iznosi loptu kroz suparnikov "trbuh", sudjeluje u kreaciji, ali i kontrama koje se mogu otvoriti. Gvardiol bi trebao biti Dalićeva sedativ za Herdmannove ptice trkačice i jedan od onih koji djeluju spremno pokazati mu kako se radi ono što je on najavio Hrvatima.

I ostatak obrane Vatrenih s Marokom je defenzivno odigrao korektno, no izbornik je imao velike prigovore na bekove koji su ostali suspregnuti, malo trčali i rijetko radili prednost po krilu. Borna Sosa sudarao se s Perišićem čija bi uloga morala više biti napadačka s češćim ulascima pred vrata, umjesto što Sosi radi gust promet, dok je Juranović izgledao slično na desnoj strani gdje nismo ni imali pravo krilo. Sosa je, kao i Gvardiol, nedvojben za Kanadu, a Dalić ne bi pogriješio kad bi dobro razmislio o ostalim rješenjima. Ako je Kanada napadala Belgiju i udarila joj presing, to se može očekivati i protiv Hrvatske jer nisu su uplašili jedne od najrenomiranijih ekipa pa neće niti nas. Takav njihov nogomet može biti i dramatično rizičan jer ukoliko protivnik u zadnjem redu ima igrače koji znaju izvući loptu, proći s njom, probiti im prvu crtu i napraviti višak, otvaraju se golemi horizonti za protuudar. Belgija to nije imala jer Dendoncker, Alderweireld i Vertonghen su samo obični stoperi koji znaju temeljni posao, ali s loptom u nogama nisu španeri. Najbolje što mogu je poslati dug pas. Tako su i zabili jedini gol. Gvardiol je taj koji ima klasu i karakteristike napraviti razliku Hrvatske u odnosu na Belgiju i koji bi iz zadnjeg reda trebao utjecati da utakmica ne bude utakmica kakvu je Kanada odigrala u nedjelju, nego igrački bitno kvalitetnija od naše strane u usporedbi s onim što su ponudili dečki Roberta Martineza. Iako su dobili 1:0.

Mogao bi po profilu biti i Josip Šutalo kao bi igrao jer u tandemu bi lomili Herdmannovu koncepciju. U sinergiji s veznim redom i klasom Modrića, Brozovića i Kovačića, pritom od druge dvojice očekujemo puno više nego u premijernom nastupu.

Stanišić ima argumente da dobije šansu na desnom beku, iako Dalić forsira Juranovića, a da imamo još jednog bržeg igrača naprijed koji bi bio faktor iznenađenja poput Mislava Oršića, slika Hrvatska mogla bi dobiti najljepše boje. Dakako, promjene donose i određene rizike i upitnike pa sa zanimanjem čekamo Dalićevu zadnju riječ oko sastava. Hoće li vjerovati novim rješenjima ili će ostati na ekipi sa Al Bayta. Kako god bilo, Gvardiol je naš adut i bit će jako bitno da to potvrdi. Da igra onako kako Hrvatskoj treba. Hrabro i točno.


"Kramarić će ispasti žrtva, u napadu će igrati netko drugi". Tim je riječima Krunoslav Rendulić u našem današnjem Mundocastu komentirao promjene u sastavu koje bi Zlatko Dalić trebao napraviti u sastavu za Kanadu u odnosu na Maroko. Sve ostale dvojbe oko Vatrenih, kome bi bilo bolje da je ostao igrati golf nego da je došao na SP te tko više mrzi protivnika nego voli nogomet pogledajte u Mundocastu:

Linker
21. travanj 2024 04:58