Nikša Dobud
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
DOSAD NEVIĐEN POTEZ

Doveli su ponajboljeg Hrvata da bi sjedio na tribinama? Nisu ga prijavili za prvenstvo, prekobrojan je

Trener sedmerostrukog prvaka Europe ima i incident s hrvatskim reprezentativcem iz prošlosti.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. rujan 2020. 17:04

Kada je Španjolac Gabriel Hernandez početkom ljeta, nakon odlaska Ratka Rudića, preuzeo momčad Pro Recca, talijanskog vaterpolskog prvaka, najavio je “malu revoluciju”. Odnosno, solidnu čistku, puno manji broj igrača te brži i moderniji vaterpolo momčadi iz Genove.

Ovo s manjim brojem igrača doista i ima smisla jer je prebogati ligurijski klub u svaku sezonu ušao s 25-27 igrača, a ponekad i s više od 30. Na razini nogometa. K tome, svi su bili odlično plaćeni.

No dakako, za sve nije bilo mjesta, prostora i dovoljno minuta, pa je tinjalo nezadovoljstvo i možda baš u tomu leži razlog čestih kikseva u završnicama euro-sezone. Posljednji naslov prvaka Europe osvojili su 2015. gpodine, a imaju proračun kao sljedeća tri kluba zajedno.

Veliki promet

Stoga je otpuštanje velikog broja igrača imalo smisla. Iz Pro Recca su ljetos tako otišli: Francesco Massaro (Savona), Andrea Fondelli (Savona), Edoardo Di Somma (Brescia), Filip Filipović (Szolnok), Edoardo Prian (Bogliasco), Vincenzo Renzuto (Brescia), Andro Bušlje (Mladost), te Joe Kayes (bez kluba zasad). Brojka novopridošlih nije ni izdaleka tako velika, a još manje skupa - Nicholas Presciutti (Brescia), Nicolo Figari (Brescia), Tomaso Negri (Posillipo), Aaron Younger (Ferencvaros), Ben Hallock (Sveučilište Stanford).

No, sada je trener Hernandez malo iznenadio prijavom momčadi za talijansko prvenstvo koje starta predstojeće subote, 3. listopada. Pro Recco će u sezonu naime - bez centara.

Aicardi se ozlijedio

Trener je morao naime odrediti strance koji će imati pravo nastupa, dvojicu igrača s putovnicom EU (Marko Bijač - Hrvatska i Aaron Younger - Australija/Mađarska), te još dvojicu stranaca izvan EU (Ivović - Crna Gora i Mandić - Srbija). Otpali su tako centri, naš Nikša Dobud i Amerikanac Ben Hallock. U klubu postoji još jedan sidraš, talijanski reprezentativac Mateo Aicardi, ali... Prošli je tjedan operirao rame i pauzirat će 4 mjeseca!

- Jasno, nadao sam se da ću igrati, ali to je trenerova odluka. Nemam tu ja što komentirati puno. Moram je poštovati je i gotovo - veli nam Nikša Dobud.

- Kako nam je trener rekao, mi ćemo se jasno i dalje, Hallock i ja, pripremati za kraj sezone koji je uvijek najbitniji. Imamo pravo nastupa u Talijanskom kupu u kojem smo se baš plasirali u polufinale te Ligi prvaka. Isprobavat ćemo različite opcije.
Doduše, prema propisima u Italiji, svaka momčad još može tijekom prvog dijela prvenstva i promijeniti pokojeg od igrača, stranaca?

- Tako je, na kraju prvog dijela prvenstva moguće su promjene. Vidjet ćemo, jasno, da bih ja radije volio igrati. U Mađarskoj i Grčkoj je drugo pravilo, ondje možete mijenjati stranca svako kolo, ali dobro. Sve je OK - veli Nikša.

‘Poslao’ nam Xavija

Trener Hernandez, nekoć španjolski reprezentativac, pa onda i izbornik Furije (poprilično neuspješan) spomenuo je da će Pro Recco navodno igrati puno dinamičnije, brže. Je li tomu tako?

- To je trenerova želja, isprobavat će više opcija. Nastojat ćemo igrati pokretljivije, brže i na kontre. Iako, nama nije ništa izrijekom tako rekao, već da će probati, pa kasnije odlučiti - napominje sidraš Pro Recca, Nikša Dobud.

Bit će dosta zanimljivo vidjeti Pro Recca u talijanskom prvenstvu bez klasičnog centra, iako ima u sastavu neke igrače koji mogu odgovoriti djelomice i na 2 metra (Ivović, primjerice). No, ne možemo reći ništa ni protiv trenera Hernandeza. Naime, dok je on bio izbornik Španjolske (sredinom ovog desetljeća), poprilično se nadmeno ponašao, s ponajboljim se igračima posvađao, a iz svega toga je onda Xavi Garcia i krenuo put Barakuda.

Linker
18. travanj 2024 10:00