COREY SIPKIN Afp
UZ ODLAZAK ‘NAJVEĆE‘

Serena je bila kraljica drame i kad je pobjeđivala i kad je gušila sebe i sve oko sebe u skandalima

Serena Williams je od prvog dana turnira bila najveća zvijezda ovogodišnjeg US Opena
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 06. rujan 2022. 19:25

Prije 23 godine osvojila je prvi od šest US Opena i prvi od svoja 23 Grand Slam, a upravo je US Open bio turnir na kojem je stvorena Kraljica drame. Turnir na kojem je uvijek znala zadržati glavnu ulogu i u brojnim skandalima koje je često sama izazivala. Posljednjih godina iz igračke nemoći. Uostalom, godine su se nakupile i kod nešto mlađe sestre Williams i ona to jednostavno više nije mogla podnositi pa je najavila da će se na ovogodišnjem US Openu pozdraviti s tenisom i svojim navijačima, ali na jedan neočekivan, no za nju toliko prihvatljiv način. Sve je to pretvorila u evoluciju.

image
TIMOTHY A. CLARY Afp

Od prvoga dana ovogodišnjeg turnira bila je jedina prava zvijezda US Opena i u jednoj i u drugoj konkurenciji, a poznavajući Amerikance, bilo je to lako shvatljivo. Uvijek su bili idealna pozornica i bez suvišnih pitanja prihvaćali su ono što im je servirano. Od prvog meča s Crnogorkom Dankom Kovinić bilo je tako, od načina na koji je izašla na teren u nekakvoj opravi u kojoj je bilo navodno i briljanata, s velikim plaštom i samo je nedostajala kruna da bi se gledateljima predstavila u pravom svjetlu. A sve je to u istoj odjeći gledala četverogodišnja kćer Olympia zbog koje je navodno odlučila okončati tenisku karijeru i kao što je rekla nakon poraza od Ajle Tomljanović “još malo uživati u životu dok još može hodati”.

Svakom izgovorenom rečenicom na ovogodišnjem US Openu Serena Williams je slala samo jednu poruku.

- Da sam znala da ću ovako igrati počela bih s treningom nekoliko dana ranije.

image
ANGELA WEISS Afp

Serena Williams i u četrdesetima vjeruje da je teniski svijet njezin i bez obzira na to što osam godina nije pobijedila na US Openu i što nije dostigla legendu Australke Margaret Court po broju osvojenih Grand Slam naslova, ova samoproglašena najveća tenisačica svih vremena uživa u tom statusu. Bez obzira koliko je naslova osvojila, bez obzira koliko je ukupno turnira osvojila, bez obzira je li broj 1 ili broj 605 na svijetu. Tako se ponašala i nakon što je izgubila od Ajle Tomljanović. Njezin govor tijela, način na koji je čestitala svojoj protivnici puno je toga rekao o njoj i svemu što je značila u svijetu tenisa.

Naime, Serena Williams je svaku situaciju, dobru ili lošu, znala pretvoriti u svoju korist. Pogotovo na US Openu gdje su neki obožavatelji putovali tisuću milja i potrošili tisuće dolara samo da bi ju jednom, ili barem još jednom, vidjeli na - za nju - svetom mjestu. US Open je to uvijek bio za Serenu Williams, baš kao što je središnji teren u Wimbledonu to bio za neke druge tenisače i tenisačice.

Serenin treći i posljednji meč na ovogodišnjem US Openu bio je priča samo o njoj, a u dubokoj sjeni je nestala Ajla Tomljanović. Djevojka rođena u Zagrebu, Hrvatica koja danas ima australsko državljanstvo i živi u Brisbaneu. Ajlu je na teniski put poveo tata Ratko, koji je bio odličan rukometaš i veliki sportaš, a puno toga je i Ajla pokupila od njega. Skromno je prihvatila najveću pobjedu u karijeri i zaključila kako nikad nije mislila da bi jednoga dana mogla biti dio teniske povijesti. No, samom činjenicom da je ispratila Serenu Williams u tenisku mirovinu, ili na dugotrajni odmor, ostat će u teniskim krugovima uvijek zapamćena kao ona koja je okončala jednu veliku karijeru.

Richard Williams je čovjek koji je zaslužan za sve što se dogodilo u karijeri Venus i Serene Williams, a Serena je na odlasku poručila i “da nije bilo Venus, ne bi bilo ni Serene”. Richard Williams je karijeru svojih djevojaka pretvorio u bajku, koja traje od njihovih ranih dana pa do danas i trajat će još dugo jer kad Amerikanci nekoga proglase božanstvom onda je teško to promijeniti. A kad još imaš nekog tko će te pratiti poput jedne druge legende, u ovom slučaju Johna McEnroea, onda je jasno da je tim djevojkama puno toga bilo dozvoljeno, ništa zabranjeno, ali i sve oprošteno.

image
ANGELA WEISS Afp

Richard Williams je davno rekao kako će Serena biti uspješnija i bolja jer za razliku od Venus daleko teže podnosi poraze i to se pokazalo točnim. Tata je ipak najbolje znao.

A u svemu što ih je učio i naučio u tenisu najvažnija stavka je bila...

- Nikome nemojte vjerovati, držite se skupa, jer će svi biti protiv vas.

Bila je to lekcija koju su dobro naučile, pogotovo Serena. Malo je bilo tenisačica s kojima je bila u prijateljskim odnosima. Uglavnom je sve držala na distanci i njezin društveni život je bio daleko od tenisa iako je upravo zahvaljujući tenisu dobila status. No, Sereni Williams je bilo važnije pojaviti se na vjenčanju Meghan Markle i Princa Harryja, nego na bilo kakvoj teniskoj proslavi jer je tenis za nju ponekad bio samo usputna stanica.

Od brojnih želja Serena Williams je imala jednu koju nikad nije ispunila, a vjerojatno ni neće. Gluma joj, naime, nije baš išla najbolje. Osim kad je trebala kreirati neki skandal na teniskom terenu, a tu je bila apsolutni majstor. I nakon svakog takvog skandala, a većina ih je bila vezana uz US Open na kojem je znala biti i diskvalificirana, na kojem je upropastila proslavu naslova Naomi Osaki besprizornim napadom na suca tog meča Carlosa Ramosa. I to samo da bi se, kad je sve završilo i kada se mlada protivnica rasplakala, ubacila u ulogu osobe koja će ju utješiti, a gledatelje primiriti. To je istina i priča o velikoj karijeri Serene Williams. Bila je Kraljica drame i kad je pobjeđivala i kad je gušila sebe i sve oko sebe u skandalima.

Ona je bila prije i više od svega obiteljski produkt, ali i osoba kojoj nije bilo baš sve za vjerovati. Pa tako i ovu priču o konačnom odlasku možete staviti na čekanje jer je ipak u oproštajnom intervjuu rekla kako je uvijek voljela Australiju. I nemojte se iznenaditi ako ju tamo vidite početkom sljedeće godine.

Hoće li i koliko teniski svijet žaliti za sestrama Williams u vremenu koje dolazi tek ćemo vidjeti, ali veliki šampioni su bili i odlazili prije Serene Williams i danas žive u sjećanjima samo najupornijih.

Linker
14. travanj 2024 23:06