ANGELA WEISS Afp
DIRLJIV OPROŠTAJ OD KRALJICE

‘Serena je najveća snaga u tenisu, i to nikako nije pokušaj da se umanji značenje Federera ili Nadala!‘

‘Vjerojatno nikad više nećemo vidjeti nešto slično od dvije sestre‘, napisao je Andy Murray.
Piše: SNObjavljeno: 03. rujan 2022. 14:59

Serena Williams odigrala je zadnji meč u karijeri, u trećem kolu US Opena svladala ju je Ajla Tomljanović (7-5, 6-7 (4), i pokrenula pravu lavinu emocija. Legendarna tenisačica prvo se u suzama oprostila od svojih navijača na centralnom terenu, a potom su joj počele stizati poruke sa svih strana svijea - od kolega, od drugih sportaša, velikih imena i svih onih s kojim je dijelila jednu posebnu sportsku eru.

Prenosimo neke od poruka sportaša na koje je Serena utjecala tijekom teško ponovljive, nevjerojatne karijere.

Rafael Nadal:

- Ona nije bila samo tenisačica, nego jedna od najvažnijih sportaša uopće u povijesti sporta. Vjerujem i nadam se da će ostati na neki način vezana uz tenis. To bi bilo sjajno jer osobno smatram da je sport veći kad su njegove legende prisutne. A ona je doista legenda.

Stefanos Tsitsipas

- Serena je imala domino efekt ne samo na svoju zajednicu, nego na mnoge diljem svijeta. Ona je bila velika inspiracija, i meni osobno. Ono što je bila u stanju napraviti na terenu i izvana njega podiglo je tenis i pomoglo ga učiniti važnim sportom. Odajem joj veliko priznanje za sve što je učinila jer ona i zaslužuje veliko priznanje. Serena je fenomen.

image

Bilo je i suza na centralnom terenu

COREY SIPKIN Afp

Iga Swiatek

- Serena je u puno toga primjer. Pogotovo kako se istovremeno nosila s poslovima izvan terena i igranjem, kako je bila majka i igrala istovremeno. To je jednostavno nevjerojatno. Super je da smo imali nekog takvog u našem sportu, koji je krčio put i pokazao nam da se sve može.

Leylah Fernandez

- Mislim da je ona sve inspirirala i svi su znali tko je ona, što je postigla. Osobno, pokazala mi je kako biti jak, neovisan, kako se boriti za ono u što vjeruješ, za svoje snove. Gledati ju kako to radi cijelo vrijeme bilo je vrlo inspirativno i motivira me da se ponašam na isti način. Bila bih sretna da mogu ostvariti četvrtinu onoga što je ona postigla. Serena je legenda. Ikona.

Coco Gauff

- Samo način na koji je uspjela u sportu koji je pretežno bijeli jako puno govori o njoj. Prije Serene zapravo nije bilo teniske zvijezde koja je izgledala kako ja izgledam, ali dok sam odrastala nikad se nisam osjećala drukčijom jer je svjetski broj 1 u to vrijeme bio netko tko je izgledao baš kao ja. Mislim da je to najveća stvar koju sam mogla dobiti od nje. Kad sam postala starija imala sam priliku nekoliko puta razgovarati s njom i posebno me se dojmio način na koji je ona doživljavala sebe. Nikad se nije ponižavala, dapače uvijek se uzdizala. Nekad, kao žena i posebno kao crna žena, pristajete na manje. Osjećam da me Serena naučila, gledajući kako se ona ponaša, da se nikad ne treba pristati na manje.

Danil Medvjedev

- Ona je trenutno najjača žena na svijetu u tenisu. I to je super. Ona jednostavno ima oko sebe tu posebnu energiju i to sam osjetio svaki put kad sam je osobno sreo. Njezino nasljeđe u tenisu je nevjerojatno i siguran sam da će se i za 100 godina još uvijek pričati o Sereni Williams.

Naomi Osaka

- Njezina ostavština je zaista velika, do te mjere da se riječima ne može opisati. Recimo to koliko je promijenila sport. Ona je i ljude koji nikad prije nisu čuli za tenis upoznala s ovim sportom. I ja sam na neki način proizvod onoga što je ona učinila. Ne bih bila ovdje da nije bilo Serene, Venus, cijele njezine obitelji i jako sam joj zahvalna. Iskreno, mislim da je ona najveća snaga u tenisu, a to nikako nije pokušaj da se umanji značenje Federera ili Nadala.

image
ANGELA WEISS Afp

Andy Murray

- Njezina postignuća u sportu su nevjerojatna, ali ono što su ona i Venus učinile, kada kombinirano gledate njihove rezultate, to je još izvanrednije. Vjerojatno nikad više nećemo vidjeti nešto slično od dvije sestre. Ali, da, njezin utjecaj na cijeli tenis je bio ogroman. Dovoljno vam je poslušati intervjue nekih od tenisača i tenisačica da to shvatite.

Alex de Minaur

- Njezina priča je nevjerojatna, kako je postala to što jest, uspjeh koji je postizala u različitim fazama svog života. Mislim da je to vjerojatno najdojmljiviji dio. I cijelo vrijeme je imala borbeni, pobjednički mentalitet. Bila je prilično nevjerojatna natjecateljica.

Ons Jabeur

- Svi znaju tko je Serena i u mom Tunisu, zapravo tko su sestre Williams. Osobno sam puno gledala Serenu dok sam odrastala i posebno mi se sviđalo koliko je dosljedna u mnogim stvarima i kako ruši sve moguće rekorde. Zapravo i nju i Venus. Nevjerojatno je što su napravile za ovaj sport. Imala sam sreću s njom igrati parove i to ću čuvati kao posebnu uspomenu cijeli život. Za mene je to bilo kao da sam osvojila Grand Slam.

Tiger Woods

- Ti si doslovno najveća na terenu i izvan njega. Hvala ti što si sve nas inspirirala da slijedimo svoje snove. Volim te mala seko.

Michael Phelps

- Njezina volja, njezina snaga, njezina odlučnost… jednostavno nikada ne odustaje. Ona nam je svima izvrstan primjer. Čestitke i hvala, Serena!

LeBron James

- Ono što si učinila za tenis, ono što si učinila za žene, ono što si učinila za cijeli sport je bez presedana. Bila je čast gledati tvoje putovanje, ne samo na teniskom terenu, već i izvan njega. Hvala ti što si bila inspiracija za mnoge.

Linker
20. travanj 2024 16:17