PRAVI PRESEDAN

NEVJEROJATNA PRIČA O KOJOJ BRUJI ITALIJA Godinama je na treninge dolazio Alessio, a onda se pojavila - Alessia

 worldofvolley

Lani nam je bivša srednja blokerica hrvatske odbojkaške reprezentacije Antonija Kaleb, internacionalka u Indoneziji, pričala o svojim iskustvima u toj azijskoj zemlji, spomenuvši pritom jednu pomalo bizarnu činjenicu da u svakoj ekipi tamo može nastupiti jedan transseksualac ili hermafrodit.

To i nije zapravo toliko čudno u tom dijelu svijeta jer, recimo, u Indiji se procjenjuje da živi više od 6 milijuna eunuha i transseksualaca koji se nazivaju ‘hidžre’ i koji su nakon višegodišnje kampanje izborili pravo da ih se na biračkim popisima i iskaznicama klasificira kao zaseban spol, odnosno kao one “koji ne pripadaju ni muškom ni ženskom spolu”. Prema tjelesnim osobinama su uglavnom muškarci, najčešće se nazivaju eunusima, no relativno mali broj njih se podvrgava kirurškoj promjeni spola iako se odijevaju u žensku odjeću i smatraju ženama.

E sada se možda već pitate kakve sve to ima veze, odbojka, transseksualci...

O da, itekakve. Jer, proteklog se vikenda u Italiji dogodio jedan presedan koji objedinjava cijelu ovu priču. Naime, u utakmici talijanske ženske odbojkaške lige A-2 za ekipu Ento Olbia na gostovanju kod Mycicero Pesaro nastupila je odbojkašica Alessia Ameri, na poziciji libera, koja je godinama igrala u muškoj Seriji B za Asti i rodnu Foggiu kao - Alessio. U 30. godini odlučila se na operaciju promjene spola i na neki način postala nova talijanska heroina. Alessia radi i kao fotomodel.

Sport je već neko vrijeme otvorio svoja vrata za transrodnost i takve vijesti, iako su u prvi mah bombastične, zapravo više nikoga ne iznenađuju. Od Olimpijskih igara 2004. godine u Ateni sportaši koji su promijenili spol mogu se ravnopravno natjecati. Sada je MOO odlučio napraviti korak dalje, od siječnja više ne treba ni operacija, već će nastup transrodnih sportaša ovisiti o njihovoj razini testosterona. Naime, sportašice će morati dokazati da je njihov testosteron ispod 10 nanomola po litri najmanje godinu dana prije natjecanja.

Novija povijest sporta puna je slučajeva ove vrste, od Semenyje Caster u atletici, Edinancija da Silve u judu, Renée Richard u tenisu, Michelle Demaresque u brdskom biciklizmu, Mianne Bagger u golfu, a i Italija je također, 2011. godine na EP u taekwondou imala Lauru Matrone.

I za kraj, ako nekoga zanima kako je prošao Alessijin debi? Izgubile su 0:3 od petoplasiranog Pesara. Olbija je inače na 9. mjestu od 14 klubova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:21