PERAD I ENERGETIKA

FEKALNI PROJEKTIL UGASIO ATOMSKU CENTRALU Zbog ptičjeg izmeta nuklearka iskočila iz pogona na tri dana!

 wikimedia

Nuklearna elektrana Indian Point, koja se nalazi ni 50 kilometara od New Yorka, automatski se isključila na tri dana zbog problema s napajanjem na vanjskim visokonaponskim vodovima. Ispad se dogodio u prosincu, a korporacija Entergy, koja je vlasnik ove nuklearke, u izvještaju nadležnom regulatornom povjerenstvu navela je kako je krivac - ptica.

Istražitelji su, naime, utvrdili da je ptičji izmet prouzročio električni luk među žicama na vodu u transmisijskom tornju. O kakvoj se vrsti ptice radilo, nije utvrđeno. Generator se pak automatski gasi u slučaju kad nema kamo slati struju i to se ovoga puta dogodilo, naveo je glasnogovornik tvrtke, kako prenosi Sky News . Inače, gubitak napajanja proglašen je krivcem nekih od najgorih nuklearnih katastrofa, poput onih u Fukušimi i Černobilu.

Upravitelji nuklearke naveli su da će instalirati zaštitu od ptica na transmisijskim tornjevima ove 40 godina stare nuklearke koja je često bila na meti prosvjednika koji su tvrdili da ima loše sigurnosne mjere i da se nalazi opasno blizu gusto naseljenom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:04