Knjige koje uskoro dolaze u knjižare

Željno očekivana i izuzetna izdanja

Genijalni recepti za njegu lica omiljene "vrtlarice" Kornelije Benyovsky Šoštarić, Sudbe i srdžbe, bestseler Lauren Groff koji je ušao u finale prestižne National Book Award, a proglašen je i najboljom knjigom 2015. po izboru urednika Amazona, novo izdanje klasika Ime ruže Umberta Eca, Dnevnik iz Guantanama, potresno i iznimno važno svjedočanstvo zatočenika američkog logora, Mir iz krhotina, knjiga slavne američke duhovne savjetnice iz emisije The Oprah Winfrey Show... Sve je to samo dio noviteta koji uskoro stižu na police knjižara u izdanju Profila.

Novu godinu spektakularno otvaramo i nizom edukativno-zabavnih izdanja za djecu i mlade – od totalno neobične knjige napravljene "na rikverc" Aginjk do duhovitog romana za djecu Samo ne Ivy Pocket. Čitajte, čitajte sve.

PROZA

Lauren Groff: Sudbe i srdžbe

Svaka priča ima dvije strane, svaka veza dvije perspektive, a ponekad ključ dobrog braka nije u istini, nego u tajnama... Američka spisateljica Lauren Groff u svojem se romanu bavi upravo jednim takvim brakom.

Njezini junaci su Lotto i Mathilde, 22-godišnjaci; visoki, lijepi, glamurozni, ludo zaljubljeni i predodređeni za uspjeh na svim područjima. Desetljeće kasnije, brak Lotta i Mathilde još je predmet zavisti svih njihovih prijatelja, ali stvari su puno kompliciranije nego što se čine na prvi pogled.... Sudbe i srdžbe jedna je od najiščekivanijih knjiga ove jeseni, fascinantan roman koji prkosi svim očekivanjima i koji je postao bestseler i prije svog izlaska. Nakon izlaska, uz hvalospjeve kritike i čitatelja, ušao je u finale prestižne National Book Award te je proglašen najboljom knjigom 2015. u izboru urednika Amazona.

Umberto Eco: Ime ruže

Novo izdanje jednog od omiljenih i najslavnijih romana svjetske književnosti, dosad prodanog u milijunima primjeraka diljem svijeta. Radnja ovog eruditskog krimića, danas već klasika, nije samo štivo koje će vas potpuno obuzeti nego i briljantna priča o srednjovjekovnoj filozofiji, povijesti, teologiji i logici. Ime ruže primjer je rijetkog izdavačkog fenomena, književnog megabestselera koji nadilazi lingvističke granice, ustvrdio je David Lodge. A mi bismo dodali: roman je to koji nadilazi i mnoge druge granice.

PUBLICISTIKA

Kornelija Benyovsky Šoštarić: Biljke koje njeguju

Nakon golemog uspjeha Zelenog kvadrata, prve knjige savjeta omiljene televizijske vrtlarice i najznačajnijeg vrtlarskog priručnika u Hrvatskoj, stiže nova knjiga Kornelije Benyovsky Šoštarić. A, vjerujte nam, Biljkama koje njeguju nećete moći odoljeti. Naime, riječ je o senzacionalnim, potpuno prirodnim pripravcima za njegu lica i tijela uz koje ćete zablistati. I, što je najbolje, riječ je o receptima s lako pribavljivim sastojcima koje može napraviti i potpuni početnik.

Helen Macdonald: J kao jastreb

Nakon što je otac Helen Macdonald iznenada preminuo na jednoj londonskoj ulici, Helen je bila shrvana. Iako iskusna sokolarka, nikad se prije nije usudila pripitomiti jednog od najopakijih grabežljivaca, jastreba kokošara. Međutim, u procesu žalovanja počinje uviđati kako se u vatrenoj i divljoj prirodi jastreba kokošara zrcali njezina narav. Projicirajući sebe "u podivljalome umu sokola", Helen Macdonald u ovoj iznimnoj publicističkoj knjizi ispituje granice svoje ljudskosti. J kao Jastreb Helen Macdonald dirljiva je i humoristična knjiga, spoj iznimne priče o procesu žalovanja, ali i jedinstven pogled na magnetsku privlačnost iznimne životinje. Opsesija, ludilo, sjećanje, mit i povijest stapaju se u izuzetan spoj pisanja o prirodi i memoara iz pera autorice koju su kritičari proglasili književnom inovatoricom. Ili, kako je ustvrdila Kathryn Schulz za New Yorker: "Da je postojala nagrada za najbolju novu knjigu koja prkosi svakom žanru, pretpostavljam da bi i nju osvojila... Dosljedna, cjelovita, iznimno zanimljiva, vjerojatno najbolje publicističko djelo koje sam u protekloj godini pročitala." Knjiga J kao jastreb, golemi bestseler u Velikoj Britaniji, osvojila je prestižne nagrade Samuel Johnson za najbolje publicističko djelo 2014. te nagradu Costa (nekad Whitbread) za knjigu godine. Prevodi se u dvadesetak zemalja svijeta.

Iyanla Vanzant: Mir iz krhotina

Život koji ste do sada poznavali propao je ili se raspao... Knjiga slavne američke duhovne savjetnice iz emisije The Oprah Winfrey Show pomoći će vam da nastavite dalje. Mir iz krhotina poučna je, istinita priča o feniksu, o tome kako nakon najvećih osobnih drama ni iz čega stvoriti novi život. Iyanla Vanzant osnivačica je i izvršna direktorica tvrtke Inner Visions International i Instituta za duhovni razvoj Inner Visions, jorupska svećenica i zaređena svećenica kršćanske Nove misli. Jedan je od deset najboljih govornika u Sjedinjenim Državama, može potaknuti mase da isplaču još neprolivene suze ili prasnu u oslobađajući smijeh. Gotovo preko noći postala je američki guru "iz susjedstva" i nastupala u glavnim državnim televizijskim i radijskim programima.

Mohamedou Ould Slahi: Dnevnik iz Guantanama

Potresno svjedočanstvo čovjeka koji je već 13 godina zatvoren u američkom logoru Guantanamo na Kubi zajedno s drugim muslimanima osumnjičenim za terorizam i suradnju s Al-Qa'idom iako nikakva optužnica protiv njega nije podignuta. Mohamedou Ould Slahi u svojem dnevniku opisuje život u tom logoru, svakodnevni režim, kako izgledaju ispitivanja, detaljno opisuje svoj slučaj, što mu se ondje događalo, kako je bio podvrgnut fizičkom i psihičkom pritisku te mučenju. Njegovi odvjetnici godinama su se borili da dnevnik bude objavljen i da se s njega skine oznaka tajne. Nakon višegodišnje borbe s tajnim službama, u tome su napokon uspjeli.

Gordan Nuhanović: Nepodnošljiva blizina Gruzije

Gordan Nuhanović neobičan je putopisac, a kad smo kod toga, i sasvim neobičan putnik. Proputovao je bivše sovjetske republike, a njegove dogodovštine najneobičnije su koje ćete ikad pročitati. Način na koji autor razgovara sa stanovnicima tih krajeva, kako se upoznaje, druži i dolazi do informacija toliko je nestandardan da će vas i nasmijati i iznenaditi. Gordan bi ponekad rado obišao neku turističku atrakciju i znamenitost ili snimio prilog o nekim ljudima, ali mu to vrlo često ne pođe za rukom jer u tim krajevima vrijeme i prioriteti nisu isti kao naši. Divno topla, blaga i smiješna, ova će vam knjiga pokazati obične ljude u krajevima do kojih vjerojatno nikada nećete stići.

KNJIGE ZA DJECU I MLADE

Anna Brett: AGINJK je KNJIGA na rikverc

Mladi kreativci bit će oduševljeni ovom neobičnom knjigom, prepunom urnebesnih i neočekivanih aktivnosti. Uživat će u stvaranju svoje vlastite knjige, opušteno, veselo, bez "pritiska" rješava li se neki zadatak "točno ili ne". Ovo je idealna knjiga za sve uzraste, protkana vrhunskom zabavom! Uzor u nastanku ove knjige bio je svjetski popularan Wreck This Journal, u čijem ispunjavanju uživaju odrasli, no dohvatila su ga se i djeca, pa je nastalo ovo posebno izdanje i za njih. Trend stvaranja vlastite knjige je na vrhuncu, pridružite mu se!

Caleb Krisp: Samo ne Ivy Pocket

Ovo je roman o apsolutno fantastičnoj avanturi neobične djevojčice Ivy, čija mašta nema granica, koja čezne za domom, obitelji i ljubavlju pa često izmišlja priče o obitelji kakvu za sebe želi. Lako se veže za druge ljude i potpuno je nesvjesna tuđih zlih namjera. Izuzetno je samouvjerena i ima jako visoko mišljenje o svojim sposobnostima, a autor njezine nesporazume i neobične situacije u kojima se nađe prikazuje na divan, šarmantan i urnebesno duhovit način. Ivy je osvojila čitatelje diljem svijeta svojim nepokolebljivim optimizmom, odlučnošću i stavom da će sve biti dobro.

T. Adams, T. Flintham: Pokusi!

Pokusi predstavljaju samo srce znanosti. Tako i dolazi do otkrića! Na sreću, pokusi mogu biti i vrlo zabavni te mogu dovesti do nekih iznenađenja. No, oni se ne zbivaju samo u laboratorijima ili tijekom nastave... pokusi se nalaze svuda oko nas: bilo da kuhamo u kuhinji, čistimo kupaonicu ili uzgajamo biljke na otvorenom. U ovoj knjizi mali i veliki pokusi doslovno iskaču sa svih stranica! Uz pomoć interaktivnih prozorčića, iskakalica, kotačića i knjižica, ova knjiga nadahnut će vas i vaše najmlađe da istražite kakve sve nevjerojatne stvari možete učiniti s pomoću svakodnevnih predmeta.

Camilla de la Bédoyère: Noćna bića

Pod pokrovom tmine brojne su noćne životinje prilagodile svoj život na posebne načine, primjerice razvijajući izvanredna osjetila s pomoću kojih pronalaze hranu, privlače suprotni spol ili se skrivaju na sigurnom od grabežljivaca. Noćna bića fantastična je knjiga prepuna nevjerojatnih fotografija životinja koje su aktivne tijekom noći i činjenica o njima koje će vas iznenaditi i oduševiti! Idealan dar za male istraživače i radoznalce te must have knjiga svake knjižnice i školske torbe.

Andrea Castellani: Kreativne aktivnosti – Životinje

Životinje su deveti naslov u Profilovoj superpopularnoj i prepoznatljivoj seriji Kreativne aktivnosti. I ovaj naslov donosi pregršt naljepnica, aktivnosti, papire s uzorcima životinjske kože i perja, labirinte, slagalice, izrezivalice… No, sigurni smo da će vas uz brojne informacije o životinjama, ponajviše oduševiti prekrasne i raskošne fotografije National Geographica. Uz igre i aktivnosti djeca satima mogu istraživati svijet životinja i pritom se ludo zabavljati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:25