JOSIP BULJEVIĆ

MINISTAR OBRANE 'Cijelo vrijeme imam osjećaj da se SOA-u želi usmjeriti prema radu na financijskim i kriminalističkim slučajevima. ali to nije njezin posao'

 Ronald Goršić / EPH

Ministar obrane Josip Buljević nekoć je bio ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), no o svojoj karijeri u obavještajnom aparatu dosad nije javno govorio. Šutnju je prekinuo nedavnim intervjuom koji je dao Hrvatskom listu kojem se pohvalio da je SOA-u ostavio u dobrom i konsolidiranom stanju te da je ona u njegovo vrijeme prerasla u respektabilnu agenciju u globalnim razmjerima.

Distancirao se od svih afera koje su se vezivale uz SOA-u u vrijeme prije nego joj je on bio na čelu, uključujući i slučaj novinarke Helene Puljiz. Buljević kaže da nikakve veze s tim slučajem nije imao.

Progovorio je i o aktualnim obavještajnim pitanjima u svjetu činjenice da je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović potpisala razrješenje ravnatelja Dragana Lozančića. Rekao je da je o njemu nekoć imao dobro mišljenje, ali da se ono u međuvremenu promijenilo.

Govoreći o slučaju Zdravka Mamića, čiji se slučaj povezuje s predsjedničinim zahtjevom za Lozančićevom smjenom, Buljević je, uz ogradu da nema sve informacije o slučaju, rekao da ne zna kako bi se čelnika Dinama moglo povezati s nacionalnom sigurnošću.

Smatra i da Branimir Glavaš i Ivo Sanader ne bi trebali biti predmetom obrade SOA-e.

- Ne znam zašto bi se SOA bavila Sanaderom ili Glavašem, kada su već obojica procesuirani. Cijelo vrijeme imam osjećaj da se SOA-u želi usmjeriti prema radu na financijskim i kriminalističkim slučajevima, no to jednostavno nisu poslovi službe, kazao je Buljević za Hrvatski list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:38