ZVECKANJE BOMBAMA

Kim Jong-un spreman izvesti 'preventivni nuklearni napad'

A tactical rocket firing drill carried out by units of the Korean People's Army (KPA) Strategic Force is seen during a visit by North Korean leader Kim Jong Un in the western sector of the front in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on July 10, 2014. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) ATTENTION EDITORS ? THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - RTR3XZHZ
 © KCNA KCNA / Reuters

SEUL - Sjeverna Koreja zaprijetila je u ponedjeljak Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji "neselektivnim" nuklearnim udarima ako ne odustanu od zajedničkih vojnih vježbi, izvijestili su svjetski mediji.

U redovnim američko-južnokorejskim vojnim manevrima obično sudjeluju deseci tisuća vojnika i svake godine generiraju napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, napominje BBC.

Zapovijed o "nuklearnom udaru pravde" koji bi se preduhitrio protivnik izrečena je u priopćenju koje je objavio Pyongyang.

Takva je retorika uobičajena za sjevernokorejski režim i stručnjaci sumnjaju da zemlja može na projektile staviti nuklearne glave.

Prošle godine Sjeverna Koreja je zaprijetila da će Washington pretvoriti u "more vatre".

U ovogodišnjim vojnim vježbama sudjelovat će oko 300 tisuća južnokorejskih vojnika i 15 tisuća Amerikanaca, što znači da će biti najveće u povijesti. Manevri bi trebali početi nekoliko dana nakon što su Ujedinjeni narodi uveli nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nedavnog nuklearnog testa i lansiranja raketa.

Slijedom tih postroženih kaznenih mjera filipinske su vlasti u subotu zaplijenile sjevernokorejski teretni brod. Glasnogovornik predsjednika kazao je da će posada biti deportirana a brod podvrgnut inspekciji prema mandatu UN-a.

Sjeverna Koreja odgovorila je na sankcije priopćenjem da priprema nuklearno oružje za akcije kojima će preduhitriti protivnika. Također su u more ispalili nekoliko raketa kratkog dometa.

SAD i Južna Koreja također su prošlog petka započeli službene razgovore o instalaciji američkih proturaketnih sustava na korejskom poluotoku, čemu se žestoko protive Sjeverna Koreja, Rusija i Kina. Peking je poručio da proturaketni sustav Thaad ugrožava sigurnost Kine i da bi potkopao njegov nuklearni sustav za odvraćanje od napada.

Pyongyang je najavio "preventivni i ofenzivni nuklearni udar" na "neprikrivene vježbe za nuklearni rat, čiji je cilj kršenje suvereniteta" Sjeverne Koreje, stoji u priopćenju koje je objavila državna novinska agencija.

Sjevernokorejski je režim prošlog četvrtka s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa - samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Pyongyangu uvelo dosada najstrože sankcije zbog navodnog testiranja nuklearnog projektila u siječnju i rakete dugog dometa u veljači.

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak ističe se da zbog "nezakonitih i nečuvenih" sankcija u zemlji "kipi kao u loncu".

"Neselektivni nuklearni udar" koji Sjeverna Koreja planira pokazat će "vojnu snagu" zemlje, dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:19