SUD U SISKU

SVAĐA ZBOG 'MEĐE' UMALO ZAVRŠILA TRGEDIJOM Ispalio tri hica u susjeda pa dobio dvije godine zatvora zbog pokušaja ubojstva

SISAK – Ivan Sučić (68) iz Mužilovčice, sela u sisačkoj Posavini, proglašen je krivim na suđenju u Sisku zbog pokušaja ubojstva svojeg susjeda Stjepana Boltužića (66). Kako je na proglašenju presude obrazložila sutkinja Županijskog suda u Sisku Melita Avedić, nedvojbeno je dokazano da je osuđeni Sučić u nedjelju, 17. svibnja prošle godine, oko 7 sati, na ulici u mjestu Mužilovčica, prilikom prolaska automobila kojim je upravljao njegov susjed Boltužić, u njega ispalio tri hica iz pištolja. Jedan hitac je promašio, drugi je napadnutog Boltužića ranio u desnu nadlakticu, a treći ga je okrznuo u predjelu leđa. Napadač je pucao s namjerom da ubije svojeg susjeda, a ne da ga uplaši, zaključilo je sudsko vijeće te je Sučića proglasilo krivim. Napadač je susjeda dočekao spreman, čekao je da ovaj krene svojih golfom iz dvorišta, baš kao i svakog jutra u sedam sati, jer vozi mlijeko na prodaju. Čekao ga je kod ceste prekriženih ruku na prsima i skrivenog pištolja i iz blizine od oko dva metra počeo pucati. Napadnutoga je spasilo to što je uspio golfom pobjeći od napadača.

Tijekom suđenja otkriveno je da su napadač i napadnuti u dugogodišnjoj svađi zbog međe, da su tu svađu 'naslijedili' od svojih roditelja koji su također bili u svađi zbog iste međe. Izrečena mu je relativno mala kazna jer je teško bolestan, ima karcinom, jer do sada nije bio osuđivan i jer je do sukoba došlo nakon višegodišnje svađe i teško poremećenih odnosa.

Prema odluci suda, osuđeni Sučić ostaje u istražnom zatoru do pravomoćnosti presude, odnosno u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj. Braniteljica osuđenog, odvjetnica Zvonimira Stiperski najavila je žalbu, navodeći kako je sud odluku donio vodeći se isključivo iskazom napadnutog, da nije uzeo u obzir činjenicu da je napadu pištoljem prethodila žestoka verbalna svađa dvojice prvih susjeda, odnosno da je riječ o počinjenju djela na mah, a ne planiranom ubojstvu u pokušaju. Županijska državna odvjetnica Jadranka Huskić iskazala je da najprije mora pročita presudu i obrazloženje, ali da će se odvjetništvo vjerojatno žaliti zbog dosuđene niske kazne zavora od dvije godine za kazneno djelo ubojstvo u pokušaju.

M. Piškor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:51