GOŠĆA U BOOKSI

'RAZVIJANJE MAŠTE NEPOSLUHA' Dramsko pismo Ivane Sajko prepoznatljivo je po hrabrom formalnom koketiranju sa žanrom

 Hassan Abdelghani
Iskustvo izvođenja i intenzivne suradnje s glazbenicima te snažnog scenskog povezivanja dramskog teksta s komponentom muzike glavni je povod gostovanja Ivane Sajko na tribini

ZAGREB – U utorak, 8.3. u 20 sati, u Književnom budoaru kluba Booksa, na tribini Književnost, između gostovat će hvaljena i često nagrađivana dramaturginja, spisateljica, teoretičarka i performerica Ivana Sajko. Iza nje su tri prozne knjige - Rio bar, Povijest moje obitelji od 1941. do 1991. i nakon te vrlo nedavno izdan Ljubavni roman. Osim proze, autorica je objavila niz knjiga dramskih tekstova za koje je dobila brojne nagrade, mnogo njih još u svojim ranim i srednjim dvadesetima ( Naranča u oblacima, Rebro kao zeleni zidovi, Misa za predizbornu šutnju, mrtvaca iza zida i kopita u grlu). Usprkos tome, puno je više izvođena vani, prije svega na njemačkom govornom području.

Dramsko, ali i prozno pismo Ivane Sajko, prepoznatljivo je po hrabrom formalnom koketiranju sa žanrom, inovativnosti, ali i po snažnoj angažiranosti, ili kako sama kaže „razvijanju mašte neposluha“.

Osim što piše, Sajko je neprekidno na sceni i sama izvodi svoje dramske tekstove. U njezinim izvedbama snažan je fokus upravo na glazbi, s kojom Ivanin tekst postavljen na scenu ulazi u složene i inovativne međuigre. Najviše surađuje s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom – od predstave Rose is a Rose is a Rose is a Rose i Prizora s jabukom, preko radiofonijske izvedbe Northern Diversity ili pjesme Get away from the car benda East Rodeo. Osim s braćom Sinkauz, ostvarila je i druge glazbene suradnje – s Vedranom Peternelom (Autoreferencijalno čitanje, Arhetip: Medeja itd.) i kompozitorom Davidom Simonsom.

Upravo je iskustvo izvođenja i intenzivne suradnje s glazbenicima te snažnog scenskog povezivanja dramskog teksta s komponentom muzike glavni povod za razgovor Ivane Sajko s voditeljicom tribine Dunjom Kučinac. Osim o vezi umjetničkog teksta i glazbe u kontekstu scenske izvedbe, bit će prilike za diskusiju o raznim segmentima autoričinog rada – od romana do, više puta spomenutog i danas osobito relevantnog, umjetničko-političkog neposluha.

Književnost, između serija je tribina koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbe i dio je Booksinog književnog programa nazvanog Književni budoar. Tribina je naziv dobila u žurbi, po knjizi Ante Perkovića Rundek, između, a Rundek je bio prvi gost tribine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:35