'PETI BEATLE'

VIDEO: DA NIJE BILO NJEGA, NE BI BILO NI BEATLESA Preminula legenda odgovorna za jedan od najvećih bendova u povijesti

 Chris Jackson/Getty Images

Glazbeni producent Sir George Martin, poznat i kao ‘peti Beatle’, preminuo je u 90. godini života, objavio je to na Twitteru bubnjar Beatlesa, 75-godišnji Ringo Starr.

‘Neka Bog blagoslovi Georgea Martina, mir i ljubav Judy i njegovoj obitelji, vole vas Ringo i Barbara, nedostajat će nam George’, napisao je.

George Martin je zaslužan uopće za nastanak Beatlesa, prenosi BBC . On im je pomogao da steknu svjetsku slavu kao šef izdavačke kuće Parlophone nakon što je čuo njihovu demo snimku 1962.

Martinova se glazbena karijera protezala na više od 50 godina, a producirao je više od 700 albuma. Radio je s umjetnicima poput Gerry and the Pacemakers, Shirley Bassey i Cillom Black. Producirao je jazz i klasiku prije nego li je potpisao ugovor s Beatlesima 1962. godine. Mladi momci iz Liverpoola tada su još bili "sirovi", ali Marin je znao prepoznati njihov potencijal na osnovu samo jedne demo snimke. U predstojećim godinama snimio je, aranžirao i producirao gotovo sve njihove hitove. U autobiografiji "All You Need Is Ears" obznanio je kako je otkrio Beatlese i opisao njihov kreativni proces.

Bez Georgea Martina Beatlesi bi bili drugačiji bend, naglašavaju na BBC-ju. Njegova mirnoća, strpljenje i tehničko znanje omogućili su grupi da eksperimentira i razrađuje i "najotkačenije" ideje. U mnogim slučajevima Lennon i McCartney povjerili su mu da aranžira njihove pjesme pa je tako, primjerice, gudački kvartet u pjesmi 'Yesterday' potpuno njegov rad.

Godine 1996. proglašen je vitezom. U Guinnessovoj knjizi rekorda navodi ga se kao najuspješnijeg producenta u povijesti s više od 50 hitova na broju jedan u SAD-u i Britaniji.

Martin je 1997. producirao drugu verziju pjesme 'Candle In The Wind' Eltona Johna, posvećenu princezi Diani, koja je do danas najprodavaniji singl svih vremena.

Osvojio je šest Grammyja i Oscara za pjesmu 'A Hard Day's Night' u istoimenom filmu 1964. godine.

Britanski premijer David Cameron napisao je na Twitteru da je preminuo "glazbeni div".

Na Twitteru se oglasio i sin Johna Lennona, Sean Ono Lennon: ‘RIP George Martin. Toliko sam slomljen da nemam puno riječi.’ Od Martina se putem društvenih mreža oprostio i pjevač Oasisa, Liam Gallagher.

































Chris Ware/Keystone/Getty Images

Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, George Martin i John Lennon, 1963., foto: Chris Ware/Keystone/Getty Images

Reuters

Foto: Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:38