OBAVIJESTILI VLADU

OVO BI MOGAO ZNAČITI KRAJ ISLAMSKE DRŽAVE! Britanska TV kuća dokopala se tajnih dokumenata koji bi ih mogli uništiti

 Screenshot/SkyNews

LONDON - Razočarani član tzv. Islamske države predao je Sky Newsu popise s imenima, adresama i telefonskim brojevima 22.000 pripadnika IS-a, objavila je ta televizija u četvrtak.

Deseci tisuća dokumenata sadrže detalje o džihadistima iz najmanje 51 zemlje.

Pripadnici su morali ispuniti 23 pitanja i dati najosobnije podatke prije nego što im je dopušteno da se priključe skupini.

Sky News kaže da se radi o podacima na USB sticku koji su ukradeni vođi unutarnje kontrole IS-a. Televiziji ih je predao izvjesni Abu Hamed, razočarani bivši borac IS-a.

Razočarao se u tu organizaciju jer, kako je rekao, ne poštuju se islamska pravila koja su ga inspirirala da im se priključi.

- Želim poručiti ljudima unutar organizacije – organizacija je laž. Uopće se ne radi o islamu niti o šerijatskom zakonu. Daleko je to od islama.

Na pitanje novinara 'Je li ova informacija toliko važna da može srušiti Islamsku državu', Abu Hamed je odgovorio 'Ako Bog da'.

- Ako ih predamo onom tko će ih znati iskoristiti, naravno. Ove informacije trebaju iskoristiti ljudi koji se bore protiv Islamske države. Ali oni koji se zaista bore protiv njih, a ne oni koji im žele vratiti dokumente – kazao je.

Novinar Sky Newsa kazao je kako se s njim našao na tajnoj lokaciji u Turskoj i kako mu je Abu Hamed kazao kako Islamska država predaje uporište u Raqqi i da se premješta u pustinjske dijelove Sirije i Irak.

Hamed tvrdi i kako Islamska država, kurdski YPG i sirijska vlada Bašara al Asada rade zajedno protiv sirijske opozicije.

Sky News je priopćio da na popisu ima poznatih imena, ali i mnogo novih. Televizija je o svemu obavijestila vlasti.

Govoreći o otkrivenim dokumentima, bivši šef protuterorističkog odjela pri britanskoj obavještajnoj službi kazao je kako je to zlatni rudnik informacija i od velike važnosti sigurnosnim agencijama.

- Od 2007. od kada su otkriveni podaci o 700 ljudi, odnosno boraca IS-a koji su ušli u Irak iz arapskih zemalja, nije bilo ničega sličnog.

Afzal Ashraf, protuteroristički stručnjak na Royal United Services institutu kazao je za Sky News kako će ove informacije dati obavještajnim službama uvid u, ne samo tko su teroristi i otkuda dolaze, već će ih dovesti do onih koji su ih radikalizirali, regrutirali i organizirali njihov put do Iraka i Sirije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:20