OŠTRI REZOVI

BORIS VLAŠIĆ Zbog kojih to interesa ne želimo imati predstavnicu u UN-u

 Bruno Konjević/EPH

Pa, stvarno frajerski! Ucjenjivati ženu! Takvog bi iz mog kvarta protjerali katranom i perjem jer je ucjena najniža vrsta prijetnje. A i obično se prijeti dvobojem i krvlju, kao što vitezovi rade, čak i danas, a ne jeftino, usađivanjem straha. Tužno je i stvarno jadno kad muškarci ucjenjuju žene.

- Osobno, kao Miro Kovač ću reći da gospođa Pusić stalno napada ovu hrvatsku Vladu, omalovažava premijera Oreškovića, kritizira odluke Vlade, ali istodobno želi da Vlada njezinu kandidaturu podrži. Vesna Pusić bi se trebala zamisliti - rekao je nekidan naš ministar vanjskih poslova.

Svatko zdrav zna da se Vesna Pusić ne treba zamisliti. Ona uvijek dva poteza unaprijed zna koje posljedice izaziva. Jasno je da ministar vanjskih poslova neće podržati kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a. Neće jer ju kao Miro Kovač ne može živu smisliti. Vidi li netko u svemu situaciju nalik onoj podvojene ličnosti, nije u krivu.

Miro Kovač ne može smisliti Vesnu Pusić vjerojatno zato što je rekla da je Hrvatska vodila agresivni rat u Bosni i Hercegovini. To joj HDZ nikada neće oprostiti iako tu nema laži. Sada Hrvatska ima malu šansu da na čelu ipak važne svjetske organizacije, UN-a, bude neki njezin državljanin. Vesna Pusić je kvalificirana za tu poziciju.

Ali, nema šanse. Nema šanse jer u Hrvatskoj vlada samo jedan kriterij, kriterij našeg čovjeka. Je li naš čovjek naš? Ako je čovjek naš, iz naše stranke onda svi drugi kriteriji nisu bitni, nisu čak ni kriteriji.

Nije to sasvim neobično, ali na nekim razinama ispadne glupo. Radije nećemo imati kandidatkinju i radije neće biti nitko podržan iz Hrvatske nego da hrvatska kandidatkinja bude Vesna Pusić. to je, recimo, primjer glupog razmišljanja. Jednostavan test u HDZ-u - biste li podržali Vesnu Pusić u kandidaturi za prvu osobu u UN-u - dao bi, kladim se, vrlo jasan odgovor. Nitko ne bi bio protiv takve odluke. To što će se takav stav pokušati opravdati pričama o kritikama Vlade ustvari je dosta iskreno, ali s one strane razumnog.

No, objašnjava mnogo toga što se događa i savjetuje svima kako se trebaju ponašati ako misle nastaviti profesionalni život uz takvu vlast.

Podršku, pojasnio je na primjeru Vesne Pusić naš ministar vanjskih poslova, dobivaju oni koji misle kao HDZ, oni koji su na njihovoj liniji. Zato Milijan Brkić može biti kandidat za ministra. Nije važno što čak ni ne zna je li prepisao svoj diplomski. Sutkinja mu je rekla da jest. Svi su to čuli, ali to nema veze, HDZ će stati iza njega jer Brkić misli kako HDZ želi. To je onda to. Zato je i Mijo Crnoja bio ministar kojega je, i nakon što su izbili svi skandali s dvije adrese, poklonjenim zemljištem i povlaštenim kreditom, branio baš Tomislav Karamarko. I tvrdio da Crnoja nije prekršio zakon. No, najvažnije, nije iznevjerio HDZ-ova očekivanja. Zato se smjenjuje Dragana Lozančića, jer ne pripada HDZ-u, a ne zato što je prekršio zakon. Zato je Zlatko Hasanbegović ministar kulture iako su mu ustaše u redu, osim zločina, a i oni su za njega tek sjena u povijesnim događajima.

Zato, jer je jedino bitno čiji su ljudi, ništa drugo nije važno. Nije važno ispadaju li iz kriminalnih afera, moralnih i svjetonazorskih skandala, jedino je važno da su naši ljudi. Naši ljudi ne govore i ne sumnjaju u djela HDZ-a. I zato što nisu HDZ-ovi ljudi, osamnaest će diplomata izletjeti s veleposlaničkih mjesta. Smijenit ćemo ih jer ih je postavio SDP. Sada slijedi sječa, odmazda.

Umjesto smijenjenih doći će neki drugi, najavio je ministar vanjskih poslova. Stručni, ali i po drugom kriteriju, rekao je. To se zove lustracija na djelu. Zakon nije potreban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:30