ŠEF DIPLOMACIJE

MIRO KOVAČ ZA PAD REJTINGA OPTUŽIO BIVŠU VLAST 'To je ocjena na temelju njihova rada. Vidjet ćete promjene, vrlo skoro!'

Zagreb, 120316.Kongresni centar"Hypo Expo XXI".Odrzan IV. Open sabor HSP AS, birani predsjednik stranke, glavni tajnik, clanovi predsjednistva stranke i predsjednica i vodstvo Kluba zena stranke.Na fotografiji: Miro Kovac.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Moody's je svoju ocjenu donio na temelju rada bivše Vlade, poručio je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji je kao izaslanik predsjednika HDZ-a nazočio na 4. Općem saboru HSP-a dr. Ante Starčević, gdje je odgovorio na novinarski upit kako tumači da je agencija Moody's snizila kreditni rejting Hrvatske.

"Moody's je donio ocjenu na temelju prethodnog razdoblja i rada bivše hrvatske Vlade. No, vidjet ćete vrlo skoro, kada se bude išlo ponovno u novu evaluaciju, da će biti promjena", izjavio je Kovač.

Novinare je zanimalo i kako tumači da ta kreditna agencija nije prepoznala ni napore nove Vlade, pa stopu gospodarskog rasta procjenjuje na oko 1,5 posto, a negativne rizike za tu procjenu vidi u kašnjenju reformske agende i/ili povećanoj političkoj neizvjesnosti koja bi mogla oslabili povjerenje i stoga imati utjecaja na rast.

"Normalna stvar. Ono što se očekuje od hrvatske Vlade je provođenje reformi. Mi smo sada u fazi donošenja proračuna, a nakon toga ćemo krenuti u provođenje reformi. To će biti uspješno, vidjet ćete", poručio je Kovač novinarima.

Istaknuo je kako je Vlada izradila reformski proračun, koji će biti prvi znak da u Vladi misle i djeluju ozbiljno. "Vjerujem da ćemo u Hrvatskom saboru vrlo skoro izglasati novi, reformski proračun", naglasio je.

Izrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao, i Europska komisija prepoznala napore ove Vlade, te da je "Vlada predvođena premijerom Oreškovićem uspjela izbjeći aktiviranje korektivnih mjera".

"Na pravom smo putu i uspjet ćemo Hrvatsku promijeniti i nakon ovog reformskog proračuna počet ćemo provoditi potrebne strukturne promjene", zaključio je Kovač.

Agencija Moody's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, navevši kao ključne razloge visok javni dug i nastavak slabih izgleda gospodarskog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:15