SAZNANJA O KORUPCIJI

Vlahušić: Putničke agencije vijećnicima nudile novac za pogodovanje; Potrebica: Recite tko i kome!

 Tonči Plazibat/cropix

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić (HNS) rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku na sjednici Gradskog vijeća kako su pojedine putničke agencije nudile novac vijećnicima kako bi im se pogodovalo prilikom iskrcaja i ukrcaja gostiju na kontaktnom području povijesne jezgre Grada Dubrovnika, a HDZ-ov vijećnik Marko Potrebica poručio mu je da prijavi svoja saznanja te mu rekao kako je ''skrivanje kaznenog djela, također kazneno djelo''.

U sklopu rasprave o osnivanju Povjerenstva za izradu Odluke o zaustavljanju autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometa'', predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov Mato Franković rekao je kako Grad Dubrovnik u ovom trenutku od domaćih putničkih agencija ne naplaćuje gotovo ništa po toj osnovi.

"Grad Dubrovnik u ovom trenutku ne naplaćaju gotovo nikakve novce od domaćih agencija koje prevoze putnike s brodova na kružnim putovanjima. Cilj je da Grad naplaćuje novce, ali i da se postigne dogovor na zadovoljstvo i jednih i drugih. Siguran sam da će nekakva buduća odluka biti na korist svih. U ovom trenutku Grad nema novca od, kako gradonačelnik voli reći 'problematičnih agencija', a ja ću reći domaćih agencija. U roku mjesec dana trebala bi se donijeti neka takva odluka", rekao je Franković.

Gradonačelnik Vlahušić je ustvrdio kako po postojećoj odluci nijedan autobus koji je iskrcao putnike na predjelu Pila i Ploča ne može ih doći ponovno ukrcati ako nije platio iskrcaj.

"Nećemo im ništa fakturirati, ali molim autobusere da kažu svojim agencijama da ne mogu ponovno doći. Ako bi direktor Sanitata ili resorni pročelnik išli protiv toga, smijenio bih ih odmah", rekao je Vlahušić te dodao kako pojedine agencije "nude novac vijećnicima kako bi promijenili Odluku i pogodovali im".

"Ne može nitko ucjenjivati Grad Dubrovnik jer ucjene Grada, od koga god dolazile nisu dobre", rekao je Vlahušić.

HDZ-ov vijećnik Marko Potrebica pozvao je Vlahušića da prijavi svoja saznanja nadležnim tijelima te napomenuo kako je prikrivanje kaznenog djela, kazneno djelo. Pozvao ga da otkrije "točno tko je kome što nudio za promjenu odluka na Gradskom vijeću".

"Vi ste sve postupke na sudu protiv agencija u prvom stupnju izgubili", rekao je Potrebica te dodao kako bi se vinjetama moglo nagraditi agencije koje u Dubrovnik dovedu određeni broj putnika.

Prema postojećoj Odluci dubrovačkog Gradskog vijeća putničkim agencijama koje prevoze goste s kruzera, iskrcavanje putnika na Pilama i Pločama pokraj povijesne jezgre Dubrovnika naplaćuje se do 800 kuna, ovisno o veličini vozila kojim se radi transfer. Dio putničkih agencija takva potraživanja Grada Dubrovnika već duže vremena osporavaju sudskim putem što je i iniciralo današnju odluku Gradskog vijeća.

U to su Povjerenstvo imenovani HDZ-ov Mato Franković, gradonačelnik Andro Vlahušić, HDZ-ova Marijeta Hladilo, Doris Lepeš Matić (Dubrovački demokratski sabor), Davor Mrša (SDP), Esad Ćustović (HNS-DUSTRA-HSU), Ljubo Nikolić (Srđ je Grad), Vedran Kunica, direktor komunalne tvrtke Sanitat te resorni pročelnik Grada Dubrovnika Marko Miljanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:07