Upoznajmo ih

Najbolji pomagači koji čuvaju oralno zdravlje

Za pravilno održavanje oralne higijene potrebno je tri minute ujutro i tri minute navečer, a Curaprox proizvodi s dugogodišnjom tradicijom i kvalitetom najbolji su izbor.
 PRESS

Jedna od prvih navika koju svatko od nas usvoji u životu jest - oralna higijena. No, održavamo li je na ispravan način? Prema brojnim istraživanjima najraširenija kronična bolest je upala parodontnih tkiva čiji su prvi znakovi oticanje i krvarenje desni te promjena boje tkiva. A to je potvrda da veliki broj ljudi ne održava adekvatnu higijenu zuba i desni te tako direktno ugrožava oralno zdravlje i time cjelokupno stanje organizma. Naime, oralno zdravlje usko je povezano s našim sistemskim zdravljem. Dokazano je da je parodontna bolest uzrokuje bolesti srca, krvnih žila, pluća, komplikacija kod dijabetesa, a dovodi se u vezu i s poteškoćama u trudnoći. Trudnice koje boluju od uznapredovale upale parodonta, i do sedam puta su izloženije opasnosti da će roditi prerano te da će njihovo novorođenče biti niže porođajne težine.

image
Potrebno je koristiti zubni konac ili međuzubne četkice jer četkica čisti tek 70 posto zubnih površina.
PRESS

Stoga je od ključne važnosti da očuvamo zdravlje zuba i desni, a rješenje je zapravo vrlo jednostavno - pravilna i redovita oralna higijena. Što to znači? Usnu šupljinu potrebno je čistiti barem dva puta dnevno, no ne rutinski, nego temeljito tako da se očiste sve zubne plohe, uključujući i međuzubni prostor. Četkanje je automatizirana radnja tijekom koje ne razmišljamo o tome kako to radimo i dosta prostora ostaje neočišćeno zbog čega samo četkica za zube nije dovoljna. Potrebno je koristiti zubni konac ili međuzubne četkice jer četkica čisti tek 70 posto zubnih površina. Neka vas ne zavaraju ni zubne paste, koje su tek pomoćno sredstvo. Štoviše, one s jakim okusom mentola daju lažan dojam čistih zuba jer zubne naslage mogu temeljito ukloniti samo vlakna na četkici.

Prema tome, prvi i najvažniji korak na ovom putu je odabir odgovarajuće zubne i međuzubne četkice.

Dentalni stručnjaci složni su - najučinkovitije u uklanjanju zubnih naslaga su mekane četkice, s gustim i tankim vlaknima, dok njihova upotreba mora biti nježna i s minimalnim pritiskom. Za razliku od mekanih, tvrde zubne četkice s debelim vlaknima neće moći temeljito očistiti nakupljene zubne naslage te često, njihovom duljom upotrebom, uzrokovati oštećenje desni i pojavu ogoljelih zubnih vratova ili parodontne bolesti.

Osim toga, tvrda i debela vlakna ne mogu dosegnuti i očistiti žlijeb između zuba i desni tzv. sulkus, kritično mjesto u našim ustima gdje se bakterije najviše vole nakupljati. Mekane četkice s gustim i tankim vlaknima omogućit će temeljitu higijenu i kod svih vrsta umjetnih nadogradnji poput mostova, krunica, implantata i fiksnih ortodontskih aparata koja zahtijevaju posebnu pažnju.

image
Usnu šupljinu potrebno je čistiti barem dva puta dnevno, no ne rutinski, nego temeljito tako da se očiste sve zubne plohe, uključujući i međuzubni prostor.
PRESS/LORENZ RICHARD

Švicarski brend CURAPROX, kojeg u Hrvatskoj zastupa tvrtka Albidus, već je više od 40 godina jedan od vodećih na području održavanja oralne higijene. Sve CURAPROX četkice, bilo da je riječ o manualnim ili električnim, drugačije su od ostalih. One su iznimno nježne i mekane zahvaljujući posebnim ultra tankim, patentiranim CUREN® vlaknima.

Najpoznatije među CURAPROX manualnim četkicama su CS 5460, 3960 i 1560 koje spadaju u kategoriju soft četkica.

Na svojim malim kompaktnim glavama imaju mnogo gusto raspoređenih CUREN® vlakana, a njihov točan broj krije se u samom nazivu četkica. Drške četkica su osmerokutne što omogućava četkanje zuba pod odgovarajućim kutom od 45 stupnjeva. Tako vlakna četkica će jednostavnije dosegnuti sulkus te ga, uz upotrebu malih kružnih pokreta duž linije desni, temeljito očistiti.

Uz zubnu četkicu, potrebno je jednom dnevno koristiti međuzubne četkice. Pri njihovom odabiru treba voditi računa da se za čišćenje svakog međuzubnog prostora koriste međuzubne četkice odgovarajuće veličine kako bi njihova vlakna u potpunosti ispunila i očistila prostor. Serija CURAPROX CPS prime nudi čak pet veličina međuzubnih četkica s tankom, fleksibilnom, žičanom jezgrom i dugim vlaknima za čišćenje prostora između zuba, bez uzrokovanja traume desni.

image
PRESS

Međuzubne četkice prikladne su za čišćenje međuzubnih prostora kod svih umjetnih nadogradnji, ali i vrlo učinkovite kao pomoć u borbi protiv zubnog karijesa, gingivitisa, parodontitisa i periimplantitisa. Međuzubne prostore dovoljno je očistiti jednom dnevno, primjenjujući tehniku jednom unutra i jednom van. Dovoljno je postaviti međuzubnu četkicu na ulaz u prostor između dva zuba, pronaći odgovarajući kut, nježno ju pogurati (bez primjene sile) do sredine prostora. Potom proći međuzubnom četkicom do kraja kroz cijeli prostor te ju pažljivo izvući van. Za zdrave desni potrebno je ponoviti postupak i u ostalim međuzubnim prostorima.

Uz pravilnu tehniku četkanja i CURAPROX proizvode švicarske kvalitete možete biti sigurni u vaše cjelokupno zdravlje.

Jer kada se zubne naslage svakodnevno i učinkovito uklone sa svih zubnih površina nema mogućnosti razvoja karijesa, upale desni ili nastanka parodontne bolesti. I za kraj, a što u ovim užurbanim vremenima nije manje važno, ne zaboravite da vam za pravilno održavanje oralne higijene trebaju samo 3 minute ujutro i 3 minute navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:44