Anti-polluaging

Nova beauty opsesija stiže iz Koreje: sačuvajte mladolikost uz ova četiri jednostavna trika

Onečišćenje ozonom je nešto što nas svakodnevno okružuje i dokazano je da uzrokuje oksidativni stres kože. Kako se obraniti?
 Snimila: Neja Markičević / Model: Ana Maria Cajner / Make-up: Petra Sever / Styling: Iva Gradišer

U borbi protiv polluaginga antioksidansi su najjače oružje: Yuzu, acai bobice i ginseng omiljeni su među Korejkama

Anti-polluaging nova je beauty kovanica o kojoj će se najviše pričati u ovoj godini. Možda se teško izgovara, ali svaki korejski dermatolog koji drži do svoga rada itekako zna o čemu je riječ. Što je to i zašto su Korejci poludjeli za antipolluagingom? I dok svatko od nas želi starjeti dostojanstveno, studije pokazuju da zagađivači zraka uzrokuju prijevremeno starenje kože zahvaljujući slobodnim radikalima koji prodiru duboko u naše pore i napadaju zdrave stanice kože. Tada na scenu stupa anti-polluaging, prevenirajući, štiteći i tretirajući kožu od zagađenja slijedeći nekoliko ključnih pravila.

Breakfast with muesli, acai blueberry smoothie, fruits on white background. Healthy food concept. Flat lay, top view
Foto: Getty Images/iStockphoto

ČISTOĆA JE KLJUČNA

|| Andrew Y.S. Cho, osnivač tvrtke Blithe, vodećeg korejskog brenda za njegu kože, naglašava važnost dvostrukog uklanjanja zagađivača s naše kože kako ne bi napali naše stanice. Korejke su oduvijek znale važnost dubokog čišćenja kako bi njihova koža bila što mlađa. Povijesno gledajući, voda u kojoj se namakala riža koristila se kao sredstvo za čišćenje. Sadržavajući visoke količine vitamina B1 i B2, rižina voda je odlična za uklanjanje prljavštine i pružanje hidratacije. Danas Korejke nastavljaju s brigom o koži tako što prakticiraju dvostruko čišćenje. Ono se sastoji od odstranjivanja make-upa i kreme s čistačem na bazi ulja, nakon čega slijedi pranje lica pjenom kako bi se odstranili ostaci nakupljeni u porama.

PRIRODAN IZGLED

|| Cho savjetuje da sljedeći korak u pollu-ageingu bude korištenje prirodnih sastojaka. Budući da zagađenje zraka dovodi do upalnih procesa i iritacije kože, njega prirodnim sastojcima je najučinkovitiji način u borbi protiv polucijskog starenja jer imaju umirujuća svojstva. On predlaže njihov kultni proizvod, Patting Splash masku, koja je nastala prema korejskoj tradiciji umivanja vodom u kojoj su zeleni čaj, biljke i limun.

KAD STE U DVOJBI, POSEGNITE ZA ANTIOKSIDANSIMA

|| Ako ste ozbiljni u borbi protiv polluaginga, antioksidansi će biti vaše najjače oružje s obzirom na to da aktivno rade protiv slobodnih radikala koji pokušavaju potkopati DNK kože. Yuzu, acai bobice i ginseng omiljeni su korejski antioksidansi.

DODAJTE MAGLICU

|| Korejke se kunu u maglicu za lice kada je riječ o anti-polluagingu. Ne samo da maglica hidratizira kožu, štiteći je od štete nastale zagađenjem zraka, nego sadrži veličanstvene antioksidanse koji čuvaju kožu od starenja. Budući da su pravila anti-polluaginga tako jednostavna, bilo bi šteta ignorirati ovaj pokret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:13