ZASLUŽILE SU

Diljem svijeta danas se slavi - dan mačaka! Evo nekih zanimljivih čestitki iz naše zemlje...

Ne samo da se danas posebno poštuju ove čupavice, nego se ljude nastoji potaknuti da ih zaštite
 Oleksandr Prokopenko/Panthermedia/Profimedia

Međunarodni je dan mačaka! Sve one - šarene, čupave, crne, bijele, stare i mlade danas imaju svoj dan, koji se obilježava diljem svijeta. Dan je određen, naime, kako bi se proslavile mačke, koje su mnogima omiljeni kućni ljubimci, ali i da se ljude potakne da ih štite i pomažu im.

Dan su proslavile brojne udruge koje spašavaju mačke, kao i veterinarske ambulante te razni smještaji i hoteli za ove ljubimce. Neke trgovine potrepština za kućne ljubimce danas imaju popuste na mačju hrani u potrepštine.

image
Herbert Spichtinger/Imagesource/Profimedia

- Znate li da mačke imaju veliku sposobnost učenja i pamćenja, ali samo za informacije koje su njima od koristi? Same biraju gdje i u čijem društvu će provoditi svoje vrijeme, ne prihvaćaju nametanje i poznate su kao izraziti individualisti. Poznata je činjenica da mačke mogu razumjeti ljudsku dobrobit i emocije i baš zato su nam toliko dragi i posebni kućni ljubimci - poručuju iz udruge Novaljske šapice.

Iz Etnografskog muzeja u Zagrebu su, povodom današnjeg dana, s javnost podijelili jednu šaranu tikvicu s područja Đakovštine na kojoj se ističe motiv mačke. Čestitali su ga i iz Fotokluba Zagreb., a iz tvrđave Barone u Šibeniku su podijelili fotografije mačke Ruby, koja se doselila i za koju brinu, a u blizini je uvijek i njen prijatelj Špiro.

- Dio svjetske populacije mačaka dom dijeli s ljudima, a ostale žive slobodno, odnosno, najčešće nastanjuju prostore u blizini ljudi. Tako je i u Zagrebu. Neke su mace kućni ljubimci, a neke slobodnoživuće. Potonje žive u podrumima, na tavanima, u dvorištima zgrada i drugim prostorima. Kako bi se nadziralo njihovu populaciju, te se mačke steriliziraju - poručili su iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 00:03