POVIJESNA NEPRAVDA

Film o junaku kojeg su svi zaboravili: Pas Togo je taj koji je spasio grad od bolesti!

Priča je to o haskiju koji je predvodio pseću zapregu 1925. godine u utrci prema Nomi, poznatoj kao Velika utrka milosrđa

Prizor iz filma

 Lifestyle Pictures/Alamy/Alamy/Profimedia

Zima i hladniji dani idealni su za gledanje serija i filmova u slobodno vrijeme, a u nastavku vam donosimo preporuku za film koji sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, piše Klix.

Film "Togo" priča je o haskiju koji je predvodio pseću zapregu 1925. godine u utrci prema Nomi, poznatoj kao Velika utrka milosrđa, u kojoj su timovi pasa transportirali serum protiv difterije kroz teške uvjete i u dužini od gotovo 700 milja kako bi spasili aljaški grad Nome od epidemije.

Međutim, kada se spomene utka za spašavanje djece iz grada Noma, gotovo svima prvo na pamet padne pas Balto, kojem je nekoliko godina kasnije podignut i spomenik u znak zahvale.

Manje je poznato da ni Balto ne bi postao heroj kakvim se i danas smatra da nije bilo Leonharda Seppala i njegovog najvjernijeg psa Toga. Ovaj film je baziran na istinitoj neispričanoj priči, a naglasak je upravo na riječi neispričana. U utrci psećim zapregama sudjelovalo je ukupno 20 timova od kojih je 19 prešlo u prosjeku 31 milju, dok je samo jedan tim, onaj s Togom na čelu, prešao čak 264 milje.

Iscrpljeni od tolikog puta, Togo i Leonhard predali su serum drugoj zaprezi, pa je tako fotografiran pas koji je serum donio u grad i njemu su pripale sve zasluge, dok je Togo nepravedno ostao u sjeni.

Film je izašao 2019. godine i na IMDb ima ocjenu 8.0. U glavnim ulogama su Willem Dafoe, Julliane Nicholson i Christopher Heyerdahl.

Film do kraja gledatelje drži u neizvjesnosti, neki dijelovi će vas nasmijati, ali zasigurno i rasplakati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:25