PETRA KUŠAN

Hrvatica iz ansambla koji je postao globalna senzacija svirkom u štali: ‘Kravice su pohrlile i pažljivo slušale‘

U njemu svira i zagrebačka čelistica Petra Kušan, koja je oduševljena tim koncertom
Koncert u štali
 Julia Severinsen

Nedavno su svijet obišle fotografije skupine klasičnih glazbenika koji su u Danskoj svirali - kravama. Oni su Scandinavian Cello School (SCS) i među njima je bila i Hrvatica Petra Kušan, inače članica orkestra HNK. Žena je to koja je, između ostalog, svirala i na balu Bečke filharmonije 2019. godine. Kako se ta klasična glazbenica uopće našla u ovoj priči? Već nekoliko godina je članica SCS-a. Kad je voditelj tog neobičnog ansambla pomislio da je koncert u štali dobra ideja, a lokalni farmer Morgens pristao, onda je bilo logično da i glazbenici krenu u pravu avanturu.

- Sviranje kravama sigurno spada na popis stvari koje nikada ne bih napravila da nije bilo korone. Imam osjećaj da nas je cijela ta situacija s pandemijom i nenastupanjem na neki način opustila i prisilila da razmišljamo izvan okvira. Takva je bila atmosfera i na ovom “koncertu”, ugodna i opuštena. Kravice su nas stvarno odlično prihvatile, dapače vrlo su dobra publika. Čim smo krenuli svirati, pohrlile su prema nama i pažljivo slušale. Doduše, par puta je doletio koji jezik meni u lice pošto sam im bila najbliže, ali ponavljam to prvom prilikom - priča čelistica Petra, koja nam je odmah nakon koncerta rekla kako je imala osjećaj veoma sličan onome kad svira pred zahvalnom ljudskom publikom, osim što je povremeno dobila komadićak sijena u po rukama ili instrumentu.

Taj koncert, premda to nitko nije očekivao, postao je viralan. Nakon što je New York Times objavio tekst o projektu, ponude ne prestaju pristizati. Petra kaže kako analitičari procjenjuju kako je vijest o nastupu došla do 355 milijuna ljudi diljem svijeta, a to je bilo prije reportaže Christian Amanpour na CNN-u. Prva im se javila Bečka filharmonija i bookirala ih odmah dvije godine unaprijed. Pred njima su velike turneje u SAD-u i Aziji tijekom sljedeće godine, različiti projekti diljem Europe, te pregovori oko diskografskog ugovora. Sve to zato što su uspješno privukli pozornost nečim neobičnim.

- Životinje volim od svoje najranije dobi, osim golubova, njih se panično bojim. Velika mi je želja nabaviti psa, ali sam svjesna da bi to uz trenutni tempo putovanja bilo mučenje za životinju, tako da će pas morati još malo pričekati. U međuvremenu uskačem kao babysitterica petogodišnjoj kokerici Fridi koja je u vlasništvu moje sestre. Nije isto, ali funkcionira - kaže Petra kroz smijeh.

image
Petra Kušan
Privatni album

SCS je do sada nastupao u Poljskoj, Austriji i Danskoj. Naime, ansambl kao takav postoji neke dvije i pol godine, ali korona im je dosta omela planove. Riječ je o specifičnom ansamblu, čiji članovi razmišljaju van okvira. S koncertima za životinje će, unatoč silnim obvezama, svakako nastaviti.

Pred Petrom je, kaže, zaposleno ljeto.

- Nakon završetka sezone u HNK, čeka me još nekoliko koncerata u Hrvatskoj, a onda krajem srpnja letim za Dansku. Klasičnog odmora ove godine neće biti, ali iskreno, više nego ikad uživam u činjenici da ću cijelo ljeto provesti radeći - zaključuje glazbenica čiji je san, kaže, dovesti svoj ansambl i u Hrvatsku. Svjesna je koliko je teško i skupo skupiti osam violončelista iz cijele Europe, no stvarno se trudi oko toga i nada se da će moći organizirati i jednu hrvatsku turneju ansambla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:43