NAPREDAK

Napori donose rezultat: Broj kivija u porastu! ‘To je nevjerojatno, a evo kako nam je uspjelo‘

U zadnjih pet godina zabilježeno je čak 50 postotno povećanje populacije
Kivi
 Norman Barrett/Alamy/Alamy/Profimedia

Noćno slušanje zvukova iz šume donijelo je odlične rezultate - glasanje kivija se opet jasno čuje u šumama Novog Zelanda, piše Guardian. Nije se istraživalo samo osluškivanjem, premda je to jedna od najboljih metoda, nego se i digitalno bilježio zvukove, i to zadnjih pet godina. Rezultati su sve oduševili: populacija ptica je u rastu! Sveukupno je došlo do porasta od čak 50 posto na područjima koja su se počela promatrati 2016. godine.

- To je nevjerojatno i neopisivo smo uzbuđeni zbog tog porasta - rekla je Ngaire Sullivan, voditeljica projekta za zaštitu ovih ptica koje ne mogu letjeti, ali su sjajni trkači. Zvukovi koje noću proizvode, pokazalo je jedno istraživanje, umirujuće djeluju na ljude.

Brojke variraju: u nekim područjima su populacije rasle za 80 ptice, a u drugima za čak tisuću. No, činjenica je da ih ima sve više. Važna je to vijest jer na Novom Zelandu samo deset posto mladih kivija preživi prvih šest mjeseci. Tome kumuju napadi štakora, lasica i pasa. Jedini način na koji ih se može štititi je postavljanjem zamki koje ubijaju predatore, kao i strogim naputcima vlasnicima pasa da svoje ljubimce drže pod nadzorom. Postavljanje zamki mnoge ne raduje, no Sullivan tvrdi kako je to jedini način zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:53