MAGIČNE SNIMKE

Neobičan prizor iz doline Neretve: ‘Leucizam je kod ovih životinja rijedak...‘

Stari Grci vezivali su ove ptice uz boga vina, dok su Rimljani znali da su one iznimno pametne
 Bariša Ilić

Ponekad, ako promatramo životinje u prirodi, bivamo nagrađeni videći neku koja je posebnija od ostalih pripadnika svoje vrste. Tako je i fotograf Bariša Ilić iz Metkovića, inače predsjednik ornitološkog društva Brkata sjenica i veliki ljubitelj ptica, i sam naišao na neobičan prizor.

- Lijepe smo i skladne u svojoj različitosti. Leucizam kod svraka, rijetko, ali događa se - napisao je ispod fotografija koje je snimio u dolini Neretve. Leucizam je pojava kada se kod inače tamne životinje na tijelu mogu pronaći posve bijeli dijelovi.

Svrake su inače ptice iz obitelji vrana. Razne kulture imaju razne mitove o njoj - recimo, na Dalekom istoku smatra ih se simbolima sreće. Stari Grci vezivali su ove ptice uz boga vina, dok su Rimljani znali da su one iznimno pametne. Bili su u pravu - riječ je o vrsti koja se svrstava među nekoliko najinteligentnijih vrsta ptica.

Pamte lica, mogu brojati i lako ih se može naučiti da obavljaju jednostavne zadatke. Kad imaju viška hrane, zakopaju je. Za razliku od vjeverica, koje rade isto, ali zbog njihove zaboravnosti diljem planeta godišnje narastu brojna stabla, svrake savršeno pamte gdje su pohranile nešto vrijedno.

image
Bariša Ilić
image
Bariša Ilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:54