KAOS

Venecijanska zračna luka morala obustaviti promet jer je 200 životinja blokiralo pistu

Odmah su poduzete mjere za koje tvrde kako ‘jamče sigurnost, ali i poštuju faunu‘
 Gabriel Bouys/Afp/Profimedia

Venecijanska zračna luka Marco Polo bila je prisiljena nakratko obustaviti promet nakon što je neobično velik broj galebova "napao" pistu, zbog čega su letovi bili odgođeni ili preusmjereni.

Jasno, odmah se počelo tjerati ptice, a metode su uključivale sokolare i razne vrste buke, izvijestila je tvrtka Save, koja upravlja tom zračnom lukom.

- Čim je problem otkriven, počele su uobičajene aktivnosti potrebne za jamčenje pune sigurnosti putnika i operatera - poručili su iz tvrtke, dodavši kako su koristili sredstva koja, kako tvrde, ‘poštuju faunu, ali jamče i sigurnost‘, piše Guardian.

Na jednom od preusmjerenih letova, koji se iz Rima vraćao u Veneciju, bio je predsjednik regije Veneto Luca Zaia. Avion je kružio oko 25 minuta oko piste prije nego što je preusmjeren u Trst. Zaia je za talijanske medije rekao kako je oko 200 galebova blokiralo pistu.

Venecija je jednako poznata po galebovima kao i po gondolama, kanalima i Markovom trgu. Međutim, njihova je prisutnost posljednjih godina postala sve problematičnija jer otimaju hranu posjetiteljima. Životinje su gladne, a činjenica je da u prirodi ima sve manje hrane, pa su se pretvorili u drumske razbojnike.

U jednom incidentu prošle godine, galeb je zgrabio sladoled od jedne žene dok je hodala preko Trga svetog Marka. Iako je prizor bio zabavan za promatrače, neki su hotelijeri toliko frustrirani ovakvim krađama da su svoje goste opremili vodenim pištoljima za gađanje ptica. Prije nekoliko godina pokušali su angažirati sokolare, kako bi njihove ptice otjerale galebove, ali su od toga odustali jer je previše koštalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:45