Cumio reticulata

Zanimljiv stvor: Morski puž čini vam se bezopasnim? Neće biti kad otkrijete kako se hrani

Da bi se nahranio nije mu dovoljno samo zabosti rilo i sisati krv, on mora izvesti pravu operaciju

Ilustracija

 Vpc Animals Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Znamo da u dubinama našeg planeta postoje razna fascinantna stvorenja, a o mnogima od njih se malo zna. Ipak, postoje oni o kojima se zaista mnogo zna, ali šira javnost ne zna previše o tim vrstama. Jedna od njih je svakako puž Cumio reticulata. Ne zvuči zanimljivo? Kad čovjek otkrije njegov način prehrane, itekako postane zanimljiv. On, naime, ima prilagođena usta za kidanje komada mesa i produženo rilo kojim, kao slamka, može ući u žilu.

- Vampirski puž bi bilo prikladno ime toj jadranskoj vrsti koja se noću došulja ribama dok spavaju i siše im krv. Da bi se nahranio nije mu dovoljno samo zabosti rilo i sisati krv, on mora izvesti pravu operaciju. Svojim žlijezdama luči anestetike za umiriti ribu, razne antikoagulanse za sprječavanje zgrušavanja krvi i zatvaranja rane, vazopresore kojima poveća riblji krvni tlak, inače krv ne bi ulazila u usko rilo.

Također luči i dodatnu tvar kojom zaustavlja upalni proces ne bi li se riba ujutro probudila zdrava i nastavila u budućnosti biti izvor hrane za puževe - pojasnio je Perko Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:29