GOTOVO 22 KILOMETRA

U čast bijele rode i ove se godine vozi biciklijada, imamo sve detalje

Na području Zagrebačke županije nalazi se čak 269 gnijezda ovih prekrasnih ptica

Bijela roda
 

 BIOM

Biciklijada Put bijele rode i ove se godine održava u zagrebačkoj županiji. Održat će se u srijedu, 1. svibnja od 10 sati i to u Pisarovini. Staza u dužini 21,5 kilometara s nekoliko uspona srednje je zahtjevna. Najveći dio staze je asfaltni, manji dio staze je makadam. Vozit će se lagano, a očekivano trajanje vožnje je tri sata uz kraća zaustavljanja. Zbog ograničenog broja sudionika prijave se primaju do 24. travnja do 12 sati. Kotizacija je pet eura, a prijaviti se može na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

- Bijela roda je pokazatelj zdravog života, zdravog tla, zdrave vode i čistog okoliša u kakvom svi želimo živjeti. Roda kao simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika povezuje kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije. Od davnina postoje razne priče i mitovi o rodama. Vjeruje se da one donose sreću, plodnost i prosperitet. U pričama za najmlađe, rode donose i djecu. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba - poručili su organizatori iz Turističke zajednica općine Pisarovina i Javne ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Rode cijeli život žive u blizini ljudi. Gnijezde se u selima, a hrane na poljoprivrednim površinama. Upravo zato opstanak roda uvelike ovisi i o načinu života ljudi. Najviše roda u Hrvatskoj se nalazi u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji. Na području potonje županije nalazi se čak 269 gnijezda bijele rode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:29