Šampionske mačke

U rujnu natjecanje za titulu Mediteranskog pobjednika, u konkurenciji neke od najrjeđih pasmina na svijetu

Na ovom felinološkom događaju bit će zastupljeno čak 29 priznatih pasmina: Egzotična, Perzijska, Ragdoll...

Peterbald
 

 Savez felinoloških društava Hrvatske

Opatija će 16. i 17. rujna biti domaćin Mediteranske izložbe (Mediterranean Winner Show), izložbe šampionskih mačaka iz brojnih europskih zemalja, koje organizira Savez felinoloških društava Hrvatske - SFDH. Na prestižno je natjecanje već plasirano više od 200 mačaka, no prijave su produžene do 5. rujna jer su kriteriji rigorozni kao i za nastup na Svjetskog izložbi i još uvijek traje prikupljanje bodova na međunarodnim izložbama. Za sudjelovanje u natjecanju odrasla mačka treba nositi titulu međunarodnog šampiona (International Champion), a mačići i juniori moraju biti nominirani za najljepšu mačku međunarodne izložbe (Best in Show).

- Ovo je nakon Svjetske izložbe glavni događaj pod okriljem najstarije europske felinološke organizacije, Federation Internationale Feline - FIFe, a uz Meditaransku postoje još Američka, Baltička, Skandinavska i Pobjednička izložba Sjevernog mora. Nakon što je Hrvatska Svjetsku izložbu ugostila 2012. u Zagrebu, pripala nam je organizacija Mediteranske izložbe 2020. godine, ali je zbog pandemije prebačena na ovu godinu - pojasnila je predsjednica Saveza Amelija Leopoldović.

U Opatiji će uz zemlju domaćina biti zastupljeno još 15 zemalja, Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Norveška, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Nizozemska.

- Mačke iz Francuske, Norveške i Nizozemske u Hrvatskoj su bile samo na Svjetskoj izložbi, a predstavnike Grčke još nismo imali na našim izložbama. No ova je izložba felinološki događaj desetljeća u Hrvatskoj i očito su ju kao takvu prepoznali diljem Europe, što nas izuzetno raduje i trudit ćemo se opravdati dobar imidž koji smo stekli organizacijama međunarodnih izložbi - istaknula je Leopoldović.

Na ovom felinološkom događaju bit će zastupljeno čak 29 priznatih pasmina, Egzotična, Perzijska, Ragdoll, Sveta Birma, Maine Coon, Neva Masquerada, Norveška šumska, Sibirska, Turska angora, Bengalska, Britanska dugodlaka i Britanska kratkodlaka mačka, Burmila, Burmanska, Dugodlaki Kurilean Bobtail, Selkirk Rex dugodlaki, Abesinska, Cornish Rex, Devon Rex, Orijentalna, Peterbald, Ruska, Sijamska, Somalijska, Sphinx, Tajlandska, Domaća dugodlaka i Domaća kratkodlaka mačka.

Također, u Opatiju stiže i preliminarno priznata pasmina Lykoi ili popularno nazvana mačka vukodlak. Pasmina je nastala prije dvadesetak godina prirodnom mutacijom domaće kratkodlake mačke koju karakterizira nedostatak dlake oko očiju, nosa, ušiju i usta što mački daje izgled vuka. Iako su možda nekim ljudima zastrašujućeg izgleda Lykoi mačke su prijateljski nastrojene i pokazuju visoku razinu privrženosti svojim vlasnicima.

Osim Lykoia još su neke pasmine izuzetno rijetke i teške za uzgoj te ih nemamo prilike gotovo uopće vidjeti na međunarodnim izložbama, osim na Svjetskoj, primjerice Turska angora. Pretpostavlja se da je to jedna od prvih dugodlakih mačaka koja je u 16. stoljeću stigla u Europu, a veliki ljubitelji pasmine bili su francuski vladari Louis XV, Louis XVI i Maria Antoinetta. Mnoge slike iz tog razdoblja pokazuju tursku angoru u različitim varijacijama boje, od bijele, crne i kornjačevine do crvene. Kako bi se održao standard turska vlada je u 20. stoljeću pokrenula program za očuvanje ove pasmine nepromijenjena oblika u suvremenom uzgoju. Angore su poznate kao vrlo inteligentne, nježne i drage mačke koje su jako privržene vlasniku. Čistokrvnih turskih angora kod nas nema, a i u Europi su vrlo rijetke. Još jedna vrlo rijetka pasmina na FIFe izložbama je Peterbald, koji je priznata tek 2019. godine, pojasnila je predsjednica SFDH. Dodala je kako je Peterbald rezultat križanja pasmina Don Sphynx i Orijentalne mačke nastala 1994. godine u Petersburgu. Izgledom potpuno odgovara Orijentalnoj i Sijamskoj mački ali nema dlaku te je vrlo neobičan i atraktivan.

Izložba će se održati u Sportskoj dvorani Marino Cvetković, a oba dana bit će otvorena od 10 do 18 sati, uz cijenu dnevne ulaznice od pet eura za odrasle, te tri eura za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom. Cijena obiteljske ulaznice, koja uključuje dvije ulaznice za odrasle i dvije dječje je 10 eura.

Nakon svečanog otvorenja u subotu u 10 sati, započet će cjelodnevno suđenje i nominacije za izbor najljepših mačaka, takozvani Best In Show – BIS, koji će se u nedjelju od 12 do 14 sati održati za 1. i 2. kategoriju, a od 16 do 18 sati za 3. i 4. kategoriju. Manifestacija će završiti u nedjelju u 18 sati proglašenjem najljepših mačaka koje će ponijeti titulu pobjednika Mediteranske izložbe 2023. godine. U pauzama suđenja održavat će se pojedinačno predstavljanje svih pasmina, jer je cilj ovakvih manifestacija osim natjecanja i promocija felinologije. Izložbu će pratiti i bogata ponuda opreme i kozmetike za mačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 15:56