HOROR DVORIŠTE

U Zadru zgroženi: ‘Vidjeli smo razne užasne stvari, ali ovi psi nisu živa bića. Oni su duhovi...

Niti jedan od tih pasa ne može biti udomljen dok traje postupak

Jedan od spašenih pasa

 Azil Zadar

Nakon otkrića jezivog dvorišta punog pasa (i dva vuka) nedaleko od Splita, čiji je vlasnik psihijatar, veterinarska inspekcija je, kažu nam, uputila molbu svim skloništima u zemlji da preuzmu barem nekog psa. Kako doznajemo iz Zagreba i Osijeka, oni ne mogu pomoći, jer su prekapacitirani. Jedini koji su pomogli su azili iz Dalmacije: u Dubrovnik su otišle dvije kujice (jedna je imala štence, a druga ih je na svijet donijela u Dubrovniku), dok su iz Zadra uzeli tri psa. Riječ je o dva mužjaka u tipu pit bulla i kujicu jack russela.

- Oni su toliko izmučeni. Nema druge riječi. Mučenici. Prvi put se susrećem sa psima koji kao da više nisu živa bića nego, nazvala bi ih Duhovima. Prazni su. I puni straha. Od svega i svih, a posebno muškaraca. Taj osjećaj biti tamo a ne moći pomoći svima je nešto što sebi neću nikad moći oprostiti. To što sam morala izabrati samo njih dvoje troje a ostale ostaviti.

Uzeli smo mužjaka sa ozlijeđenim okom, još jednog koji je pokazivao toliki strah da smo svi mi na terenu ostali slomljeni, on ni u jednom trenu nije podigao glavu od poda, i onda kad smo mu skidali one tri odvratne ogrlice pričvršćene vezicama i kidali one brodske lance zacementirane duboko u tlo, ni onda nije podignuo pogled. Kao da je htio da ga mrak proguta. Da nestane.

image

Kujica koja je izvučena iz užasnog kaveza

Azil Zadar

Uz njih smo uzeli i nju u tipu jack russella, nju onako malu okovanu istim takvim lancem i zatočenu u nekakav mali kavez pun mrtvih štakora. I nisam mogla zamisliti da ju ostavimo jer u tom hororu od dvorišta jedino sam u njoj osjetila eksploziju veselja i radosti. Lajala je, skakala i vikala “uzmite me, vadite me odavde”.Taj moment kad smo ju oslobodili od tamo a ona skočila u naručje, bila mi je nekakva nagrada taj dan.

Taj dan uspjeli smo spasiti te tri duše. Ukoliko budemo imali mogućnosti za još kojeg, odazvat ćemo se opet - rekla je jedna volonterka iz azila u Zadru.

Niti jedan od tih pasa ne može biti udomljen dok traje postupak, no može im se pružiti privremeni dom. Ako netko odluči privremeno ih udomiti, u oba azila će imati još jedno mjesto za nekog jadnika iz tog horor dvorišta.

No, što se dogodilo zadnjih dana? Iz Veterinarske inspekcije su nam rekli kako su u jezivom dvorištu zatekli svega osam čipiranih pasa, no nijedan nije bio docijepljen protiv bjesnoće (odnosno, cjepivo je ‘isteklo‘ i trebalo ga je ponoviti, ali vlasnik to nije napravio).

- U tijeku je smještaj pasa u skloništa za životinje, a smještaj se u odobrena skloništa odvija postupno, ovisno o raspoloživom kapacitetu skloništa za životinje. Grad Split osigurava psima privremenu skrb, kao i smještaj u odobrena skloništa za životinje, uz koordinaciju s veterinarskom inspekcijom - rekli su nam.

Javili smo se potom u grad Split, tražeći od njih više informacija o tome što točno oni rade da se psima pomogne. Na mail koji smo im poslali nismo dobili nikakav odgovor.

Nešto rječitiji bili su iz splitske policije. Oni su nam potvrdili da je 64-godišnji vlasnik nakon dovršenog istraživanja uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku. Također su nam rekli kako je istina da je u dvorištu jedan čupavac manje. Kamo je nestala, ne znaju.

- Možemo potvrditi i da je u noći s 1. na 2 travnja iz dvorišta nestao jedan pas. U tijeku je utvrđivanje činjenica - rekli su nam.

image

Svi psi su jako prestrašeni

Azil Zadar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:36