OBJAVLJENO

Zajedničkim snagama odabrano: Maleni sup s Plavnika dobio je uniseks ime, što je sjajno jer se ne zna spol

U akciji imenovanja sudjelovali su pratitelji Facebook stranice Bioma i čitatelji naše rubrike, koji su dali su 124 prijedloga

Maleni Grif u gnijezdu

 BIOM

Domaća populacija bjeloglavih supova, koja po podacima redovnog monitoringa na Cresu, Krku, Plavniku i Prviću broji 125 parova, dobila je prinovu, a zahvaljujući angažmanu brojnih ljubitelja prirode ptić je dobio ime i zove se – Grif.

U akciji imenovanja bjeloglavog supa koji se još uvijek nalazi u gnijezdu na litici kvarnerskog otoka Plavnika pratitelji Facebook stranice Bioma i čitatelji naše rubrike dali su 124 vrijedna prijedloga.

- Naš žiri je od predloženih imena odabrao tri imena u uži izbor – Grif, Pino i Orel – te je potom otvoreno glasanje putem web-stranice Bioma. Natpolovičnom većinom glasova (59 posto) ptić bjeloglavog supa dobio je ime Grif, što dolazi od engleskog naziva ove ptičje vrste – Griffon vulture.

Ime zvuči jednako dobro za muške i ženske jedinke, što je prigodna okolnost budući da u ovom trenutku nije moguće znati spol ptića. Kako se u hrvatskom jeziku koristi i fraza “uhvati grif”, ime u sebi sadrži i želju da ptiću odmah krene dobro u životu, odnosno da čvrsto uhvati konce i brzo poleti nebom iznad Kvarnera. Do tada će za njega budno skrbiti mama Inge i tata Dagmar - poručili su iz udruge BIOM.

Ime Pino, predloženo po rtovima Veli i Mali Pin na otoku Plavniku, osvojilo je 26,1 posto glasova. Treće nominirano ime bilo je Orel i osvojilo je 14,9 posto glasova, a zanimljivo je po tome što je na otoku Cresu, gdje se nalazi stanište bjeloglavog supa, lokalni naziv za supa “orel”, te se na otoku nalazi i mjesto Orlec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:18