KORAK PO KORAK

Veterinar snimio kako točno izgleda spašavanje psa koji je pojeo pužomor

Vlasnica nije znala što se dogodilo: Ujutro je doma ostavila zdravog psa, popodne mu je bilo loše

Ilustracija

 Jaromír Chalabala/Alamy/Alamy/Profimedia

Znamo da je trovanje opasno stanje, no vlasnici pasa koji su imali sreće da se to njihovim ljubimcima ne dogodi zapravo i ne znaju kako taj proces izgleda.

Kod veterinara je došla žena sa štenetom koje nije bilo dobro. Ona nije znala o čemu se točno radi, jer je psa ostavila doma savršeno zdravog i otišla na posao. Kad se vratila, nije mu bilo dobro. Veterinar je odmah utvrdio da se radi o trovanju i krenuo s postupkom. Objasnio je kako je u ovakvim situacijama posebno važno da liječenje počne što prije. Istina, važno je to zapravo u svim situacijama, no kad se radi o trovanju, važna je doslovno svaka sekunda.

Ono što su veterinari pokazali je, kako i sami kažu, nešto najsličnije ispumpavanju ljudskog želudca. Čim je pas povratio zelenu smjesu, bilo im je jasno da je pojeo pužomor. Prilikom ispiranja želudca postalo je jasno koliko je toga maleni točno pojeo. Nakon toga, dobio je aktivni ugljen, a u idućim danima ga čekaju kontrole jetre. Ponekad se, iako je ljubimac spašen od otrova, šteta ipak dogodi i jetra nastrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:43