TOKSINI

Veterinari upozoravaju: Nemojte prati ljubimce šamponima koji dugo stoje otvoreni, to može biti kobno

Pojasnili su kako su bakterije koje se stvaraju u bočicama obično Pseudomonas ili Xanthomonas

Ilustracija

 Ramon Espelt Gorgozo/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi vlasnici pasa nisu svjesni da šamponi kojima peru svoje ljubimce ne smiju dugo biti otvoreni. Ako su stariji od tri mjeseca, kontaminirani su bakterijama, poručili su iz jedne veterinarske ambulante koja radi u njemačkom Stuttgartu.

Pojasnili su kako su bakterije koje se stvaraju u bočicama obično Pseudomonas ili Xanthomonas, ali mogu biti i neke druge. Kada se tekućina koja njima obiluje utrlja u kožu psa, to može dovesti do infekcije kože i potkožja. Problem nisu same bakterije, pojasnili su, nego toksini koje one proizvode i koji kod pasa mogu dovesti do velikih problema. Situacija ne samo da može postati opasna, nego i kobna, tvrde.

- Čim je doza toksina prevelika, dolazi do “točke s koje nema povratka” i pacijentu, koji je u tom trenutku već na intenzivnoj njezi, više nema spasa. Mladi pas može doći kod veterinara mašući repom, a onda može nikada više ne izaći iz klinike. Znamo kako to zvuči, ali to je stvarnost i dogodi se u roku od svega dva do tri dana. Ta iskustvo je nama kao veterinarima jedno od najstrašnijih - objavili su iz ambulante.

Vlasnicima svojih pacijenata preporučuju da šampone bace tri mjeseca nakon otvaranja i da ih nikada ne razrjeđuju. Kad ih je jedan pratitelj pitao za mačke, napisali su kako su mačkama takvi šamponi manje rizični, ali se svejedno i njima ovakvo nešto može dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:52