SLAVUJ IZ VINKOVACA

TikToker na engleskom rastura pjesme Balaševića, Sevke i Magazina: ‘Samo jednu ne znam prevesti, a svi je žele‘

Najveće hitove pogledalo mu je više od pola milijuna ljudi, a Leonardu za jedan prijevod na engleski treba oko deset minuta

James Night

 Vlado Kos/Cropix

Vinkovčanin Leonardo Šajin, poznatiji pod imenom James Night, u pauzi od pisanja svojih autorskih pjesama iz zabave je počeo prevoditi domaće hitove na engleski jezik. Tako da sada konačno znamo kako bi Oliver, Balašević ili Severina zvučali na engleskom. "Suze biserne" bile su prva pjesma koju je preveo i snimio, a Magazinova pjesma u njegovu izdanju preko noći je zaradila više od 125.000 pregleda na TikToku.

Dvadesetpetogodišnji Slavonac ljubav prema glazbi gajio je od malih nogu, a engleski jezik oduvijek je bio prisutan u njegovoj obitelji. Prošle godine objavio je album "Weatherman", koji se našao na listi Top 40 albuma neovisnih umjetnika na European Indie Music Networku, a domaću publiku pridobio je svojim uspješnim prijevodima i istreniranim glasom.

- Sjedio sam u studiju i iz šale preveo ‘Suze biserne‘ u nekoj od stanki, odlučio sam ih objaviti pa što bude. Zabavno je i vidim da ljudi uživaju, veliki je plus što tako mogu sebe i svoj rad približiti publici. Za prijevod mi treba desetak minuta i odmah nakon toga se bacam na snimanje - rekao je glazbenik.

Pjesme odabire tako što pogleda komentare svojih pratitelja i odluči što će snimiti iduće. Koristi, kako kaže, sve moguće društvene mreže, ali najpopularniji je na TikToku, na kojem ga prati više od 17.000 ljudi, a njegove objave imaju gotovo 200.000 lajkova.

- Mislim da je ‘Rano ranije‘ najtraženija pjesma, svi je žele i traže u komentarima. Otvorim riječi pjesme i prva dva stiha idu ‘Tvrd je orah najtvrđi, zelen orah najluđi‘, kako da to prevedem - kroz smijeh je rekao James te dodao da se većina pjesama može prevesti tako da bit pjesme i osjećaji ostanu autentični. Prevedeni tekst rijetko kad zapamti, pa ga najčešće čita dok izvodi.

Talentirani glazbenik već je sa šest godina po sluhu naučio svirati klavir, a svoje je znanje izbrusio odlaskom u glazbenu školu, gdje je naučio čitati i pisati note. Cijelo svoje školovanje pjevao je u zborovima, a sviranje je vježbao gdje god je stigao. Nakon završene gimnazije, upisao je fakultet na kojem je engleski studirao - puna dva dana. Ljubav prema glazbi bila je jača.

image

James Night

Vlado Kos/Cropix

Unatoč nesretnoj ljubavi između studiranja engleskog i glazbe, sve svoje autorske pjesme piše upravo na engleskom jeziku, koji naziva svojim drugim materinjim jezikom.

- Inspiracija mi prirodno dolazi na engleskom, ne mislim da je hrvatski jezik ružan niti išta slično, jednostavno razmišljam na engleskom. Na hrvatskom sam napisao možda dvije ili tri pjesme u cijelom životu - objasnio je glazbenik.

Leonardo je s autorskim radom počeo još u srednjoj školi kad je pjesme izdavao pod svojim imenom. Njegov alter ego James Night nastao je prije nekoliko godina, dok je surađivao sa stranim producentima i DJ-ima. Prije tri godine preko Instagrama je upoznao producenta Steliosa koji ga je upoznao s ostalim ljudima u branši, a trenutno surađuje s Rileyjem Smithom na svojem novom albumu.

- Otkako znam za sebe glazba je moja budućnost. Od djetinjstva se ponavljalo to ‘Night‘, nedavno sam pronašao stare pjesme snimane mobitelom u 2009. godini pod nazivom ‘Leonardo Night‘. Jednostavno sam noćna ptica, uvijek kad radim, a pogotovo kad radim glazbu, to bude noću - objasnio je glazbenik.

image

James Night

Vlado Kos/Cropix

Dodaje da James znači "onaj koji prati", pa tako njegovo umjetničko ime upućuje na onog koji prati noć. Vinkovački "pratitelj noći" izuzetno je ponosan što je prije nekoliko mjeseci postao potpisani glazbenik. Potpisao je ugovor s diskografskom kućom Dancing Bear i počeo raditi na novom materijalu za koji se nada da će za nekoliko mjeseci biti pušten na radiopostajama i glazbenim servisima.

Vojsku pratitelja na društvenim mrežama počeo je formirati prije nekoliko godina. Dok nije počeo objavljivati prevedene pjesme, pratitelji su mu uglavnom bili stranci. Zadovoljan je što tu publiku nije izgubio svojim nedavnim pothvatom, kao i time što je strana publika oduševljena hrvatskim melodijama.

Najpopularnija objava na njegovom profilu, koju je pogledalo gotovo 680.000 ljudi, ona je gdje pjeva "Bolje biti pijan nego star" Plavog orkestra. Ne zaostaje za njom ni Balaševićeva "Devojka s čardaš nogama", pregledana 520.000 puta.

@thejamesnight Bolje biti pijan nego star na engleskom!! Pokusao sam zadrzati emociju pjesme, lyricse sam morao malo promijeniti kako bi bilo zvucnije ? #pjevanje #boljebitipijannegostar #plaviorkestar #balkantiktok #tiktokhrvatska #tiktokbosna #tiktoksrbija #tiktokbalkan #cover #english #prijevod ♬ original sound - James Night

Prije nego što se upustio u autorske vode, pisao je tekstove i aranžmane za strane glazbenike, režirao spotove, radio animacije i vizuale, čak je bio predložen za nominaciju za nagradu Porin za jedan od svojih vizualnih radova. Podrška na tom putu bili su mu obitelj i prijatelji, na čiju pomoć uvijek može računati.

- Roditelji i sestra moji su najveći obožavatelji. Imam najbolje roditelje na svijetu, koji su me uvijek gurali naprijed i u danima kad možda nisu mogli. Zahvalan sam i svojim prijateljima, koji često pomažu predlaganjem ideja, jedni drugima smo inspiracija - kaže James.

Jamesov otac, po struci građevinar, cijeli je gornji kat kuće pretvorio u studio koji koristi za snimanje glazbe, fotografiranje i videouratke. Glazbenik je neko vrijeme živio u Zagrebu, a povratak u Vinkovce bio je više prisilan nego voljan jer mu je stan stradao u potresu. Planirao je povratak na mjesec ili dva i na kraju ostao kod kuće, gdje je s ocem počeo raditi na studiju.

Kao najveći životni uspjeh izdvojio je dobivanje Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije prije 12 godina. Glazbom želi inspirirati druge i boriti se za one bez glasa, a u budućnosti se nada nastupanju na koncertima i punjenju koncertnih dvorana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 03:00