NEMILOSRDNA BITKA ZA MUŠTERIJE

BJESNI TAKSI RAT: U ČETIRI DANA ČAK OSAM PRIJAVA Vozač Ubera: 'Opkolili su me i počeli prijetiti, napala su me njih sedmorica-osmorica...'

Kada je vozač stao pokupiti stranke u Dubravi, parkirao se u haustor. Opkolila su ga taksi vozila...
 Boris Kovačev / EPH

Najmanje osam vozača Ubera napadnuto je u protekla četiri dana. Vozači Ubera tvrde da su ih napali zagrebački taksi prijevoznici te da su im verbalno prijetili. Zadnji napad dogodio se u petak navečer kada je vozač Ubera stao pokupiti stranke u Dubravi te se parkirao u haustor kada su ga opkolila taksi vozila te mu nisu dopustili da izađe.

- Taj je vozač napadnut i u noći s utorka na srijedu. Stajao je na parkiralištu na Botićevu trgu kada su mu prišli taksisti koji inače stoje na Autobusnom kolodvoru. Počeli su ga vrijeđati, prijetiti, ali i naguravati te me vozač odmah nazvao. Krenuo sam prema njemu i nazvao policiju - priča nam Damir Malora, poduzetnik koji ima ugovor s Uberom, a za njega rade četiri vozača od kojih je jedan napadnut dva puta u samo nekoliko dana.

Malora ističe kako je policija te večeri stigla, popisala sve taksiste, kojih je bilo 7-8, ali su mu rekli da ne mogu podignuti kaznenu prijavu jer nije došlo do fizičkog napada. Zagrebačka policija potvrdila nam je kako su u srijedu zabilježili prekršaj kršenja javnog reda i mira, no nisu nam mogli otkriti o kojim se vozačima radilo.

- Oni do nas dolaze vrlo jednostavno. Skinu Uber aplikaciju i točno vide na kojoj se adresi vozač nalazi. Skupe se oko vozača i počinju prijetiti. Također, nekoliko puta su zvali carinu i prijavili nas da ilegalno obavljamo taksi posao. No, Uber nije taksi služba. Mi vozači imamo vlastitu djelatnost koja je sklopila ugovor s Uberom. Sve je transparentno, mi ne naplaćujemo vožnju i nismo taksi služba - navodi Malora, a isti problem s carinom imao je i njegov kolega koji je želio ostati anoniman.

- U noći s četvrtka na petak, dok sam bio parkiran, do mene su došla tri taksista i onemogućili mi kretanje. Sami su pozvali carinu kako bi me prijavili. Carina je stigla, uzela moje podatke i nastavili pričati s taksistima. Izgledalo je kao da se međusobno poznaju. Mi smo uslužna djelatnost, a ne taksi prijevoznici i vrijeme je da to nauče. Nisu mi prijetili ni išta napravili, ali su mi uskratili kretanje - navodi vozač Ubera.

Iz Ubera navode kako ne mogu prihvatiti bilo kakvu situaciju u kojoj postoji prijetnja vozačevoj sigurnosti.

- Policija istražuje spomenute incidente i s njima ćemo tijekom istrage u potpunosti surađivati. Već smo u kontaktu s vozačima partnerima kako bismo im ponudili našu punu potporu i namjeravamo surađivati sa svim relevantnim institucijama. Uber u Hrvatskoj želi pružiti fleksibilne ekonomske prilike partnerima vozačima koji uživaju našu punu potporu. Uvijek ćemo biti uz njih, a bez obzira na problem, nasilje nikada nije rješenje - rekli su iz Ubera.

U Udruženju Radio Taxi navode kako do našeg poziva nisu ni čuli za napade.

- Nemam nikakvih informacija o napadima te sa sigurnošću mogu reći da to nije bio nitko od naših članova - kaže Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:19