KONAČNO UHIĆENE

Dolijale ‘gluhonijeme‘ prevarantice koje su operirale po hrvatskih šoping centrima. Dobit će mizerne kazne

Optužene su za skitnju ili prosjačenje za što je predviđena novčana kazna od 20 do 100 eura ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana

Prevarantice koje su harale po splitskim trgovinama

 Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija

"Gluhonijeme" prevarantice o kojima su se Slobodnoj Dalmaciji građanke i građani javljali ovaj tjedan te komentarima na društvenim mrežama upozoravali na pokušaje iznude 20 eura "donacija" i potpisa diljem Splita, ali i u Trogiru, Šibeniku i Biogradu na Moru, konačno su uhvaćene.

Kako im je odgovoreno iz splitske policije, temeljem dojava tijekom kolovoza 2023. u trgovačkim centrima na području Splita zatečeno je pet osoba koje su prikupljale novac prikazujući svoje teško imovinsko i fizičko stanje.

- Zatečeno je ukupno pet osoba, od kojih četiri strane državljanke u dobi 21, 23, 24 i 25 godina i jedna hrvatska državljanka u dobio od 47 godina. Nakon istraživanja dovedene su pred suca zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Optužene su za skitnju ili prosjačenje za što je predviđena ili novčana kazna u iznosu od 20 do 100 eura ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana.

‘Operirale‘ diljem obale, kazne premale

Pravu lavinu komentara izazvao je članak objavljen ovoga tjedna o mladim djevojkama u svojim 20-im godinama koje su prikupljale donacije i skupljale potpise za Centar za gluhonijeme osobe predstavljajući se kao gluhonijeme članice Udruge gluhonijemih osoba. Iz Udruge gluhih i nagluhih osoba odmah su odbacili ikakvu vezu s osobama i uputili na upozorenje od svibnja kad im se dogodila ista situacija. Slobodnoj Dalmaciji poslali su fotografije osoba iz trgovačkog centra u Splitu stare nekoliko mjeseci kao i fotografije iz centra grada napravljene prije nekoliko godina. Osobe su viđene u Mallu, a dan nakon u Kauflandu u Splitu. Nakon objave članka, osobe s istim principom "rada" viđene su u Bauhausu, Jokeru, Spotu, ali i u Šibeniku, Biogradu na Moru, u Kauflandu u Trogiru i Eurospinu, gdje ih je djelatnica potjerala i fotografirala. Upravo je događaj iz Eurospina Slobodna Dalmacija prenijela u još jednom članku.

image

Fotografija snimljena kod trgovine Eurospin

Privatna snimka/Slobodna Dalmacija

- Vidio sam mušku i žensku ekipu. Jednom su bila tri muškarca u Audiju, mislim sive boje. Drugi put sam vidio žensku ekipu koja je prikupljala potpise i novac. Tu žensku ekipu vidio sam opet jer sam prepoznao jednu od djevojaka koja je samo promijenila odjeću. Čim su me vidjele, krenule su bježati. Kad sam povikao, ona se okrenula što je meni bila potvrda da nije gluhonijema. To sam joj i doviknuo na što mi nije odgovorila. Imali smo dosta takvih situacija - rekao je izvor iz Kauflanda u Trogiru koji je želio ostati anoniman.

Ekipe su voljele "operirati" na mjestima gdje nema zaštitara koji bi ih otjerao očito ne mareći za nadzorne kamere. U Eurospinu je hrabra djelatnica uzela stvar u svoje ruke i s medijima podijelila priču. Službenim putem Kaufland je odgovorio kako nije dobio nikakve prijave ili žalbe posjetitelja, ali neslužbeno se došlo do drugačijih odgovora. Uz to, odgovorili su kako besplatan prostor za štand nisu dogovorili s ikakvom Udrugom gluhih i nagluhih osoba. Ovakav je princip prevara zabilježen od Zagreba, Varaždina, Slavonskog Broda, Pule do Rijeke i to od 2017. do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:43