ZAHTJEVNA POTRAGA

HGSS više od tri sata pretraživao Savu u potrazi za Marijanom: ‘Teren je bio izrazito nesiguran‘

Zaključili su kako zbog brzine rijeke, čija je dubina na tom području između dva i pet metara, nije bilo mogućnosti da tijelo negdje zapne

Marijana Seifert i potraga HGSS-a

 Nestali/HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja u nedjelju je tri i pol sata pretraživala korito Save ispod Mosta mladosti u Zagrebu tragajući za nestalom Marijanom Seifert (38).

Majka dvoje djece, supruga i pobjednica reality showa Big Brohter 2011. godine posljednji put je viđena proteklog utorka, a idućeg je dana kod zagrebačkog Mosta mladosti prolaznik pronašao njezine dokumente i mobitel.

image

Marijana Seifert (Čvrljak)

Srdjan Vrancic/Cropix

'Pet ronioca HGSS Stanice Karlovac i brod sa dva spašavatelja HGSS Stanice Zagreb, 30. travnja detaljno su dronom snimili teren iz zraka kako bi odredili područje potrage. Ronioci su provjerili dubinu, brzinu rijeke i vidljivost na području oko Mosta mladosti, kako bi se odredili parametri potrage za nedjelju. Pretražen je lijevi dio ispod mosta i nizvodno te je zaključeno da su uvjeti za ronjenje loši zbog male vidljivosti i brzine rijeke', objavili su na svojim službenim stranicama.

image
HGSS

Zahtjevna potražna akcija započela je u 10 sati u nedjelju ispod Mosta mladosti.

'Provjera terena od prethodnog dana rezultirala je priključivanjem još jednog tima spašavatelja na vodi sa čamcom koji je došao iz Karlovca i pojačanjem čamca Stanice Zagreb sa tri spašavatelja radi većeg broja ronioca na terenu i lošije vidljivosti.

Ukupno sedam ronioca iz Stanica Karlovac, Gospić i Zagreb prvo su pretražili područje koje je detektirano kao potencijalno mjesto zaglavljivanja unesrećene osobe. Riječ je o sidrima i sajlama usidrenih teglenica te velikim korminilma na nekoliko brodova uz rijeku, gdje se skupljalo naplavljeno drveće. Dodatno su pretraženi i piloti mosta', kazali su iz HGSS-a pa istaknuli da je teren bio izrazito nesiguran za ronioce pa su se HGSS-ovi spašavatelji čamcima sidrili, a ronioci su se spuštali po užadi koja su spašavatelji propuštali.

image
HGSS
image
HGSS

Potragu su bezuspješno završili u 13 sati i 30 minuta i zaključili kako zbog brzine rijeke, čija je dubina na tom području između dva i pet metara, nije bilo mogućnosti da tijelo negdje zapne.

Stoga su predložili pretragu samog slapa malim kajacima radi kamenih blokova s armaturom koja viri iznad površine rijeke, što bi moglo biti potencijalno mjesto zaglavljivanja, dok bi se nizvodno pretraga odradila čamcima uz obalu ako rijeka bude u padu.

Trenutna dubina rijeke je -2.37 m i vodostaj je u porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:34