NISU KRIVI

Hrvatski narkobos, njegova majka, sestra i rođakinja oslobođeni!: ‘Niste dokazali koliko je zaradio od kokaina...‘

Prnjat je i po treći put nepravomoćno oslobođen

Stjepan Prnjat

 Ranko Suvar/Cropix

"Utvrđeno je da su okrivljenici i prije počinjenja djela za koje je Prnjat osuđen raspolagali sa znatnim materijalnim sredstvima, a optužba uopće nije uspjela dokazati koliko je Prnjat novca zaradio od trgovanja kokainom".

Citat je ovo iz obrazloženja nepravomoćne presude kojom su narkobos Stjepan Prnjat te njegova bliža rodbina, majka, dvije sestre i rođakinja, po treći put nepravomoćno oslobođeni optužbi da su još davne 2005. i 2006. na području Italije, BiH, Slovenije i Hrvatske oprali oko milijun i pol eura zarađenih od trgovanja kokainom, ulažući novac u nekretnine i jahtu.

Dok je Prnjat zbog krijumčarenja kokaina već dvaput uspješno procesuiran, prvi put na području Italije, gdje je prije 15-tak godina bio osuđen na 10 godina i 8 mjeseci zatvora, a zatim i prije 5 godina, kada se u novom slučaju nagodio s USKOK-om na 9 godina zatvora, "stare" optužbe za pranje novca hrvatski sudovi već desetak godina nalaze neosnovanima i nedokazanima.

Najprije su Prnjat i rodbina za njih bili oslobođeni pred sudom u Rijeci, no nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu, postupak je prebačen u Zagreb, no s istim ishodom. Prnjat, koji je tada upravo bio izručen iz Slovenije nakon što se otkrilo da se ponovno bacio u trgovinu kokainom, u rujnu 2018. je i na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno oslobođen za pranje novca iz istih razloga kao i sada.

No, prilikom izručenja dogodio se i manji propust, jer se Prnjat u postupku ekstradicije nije složio i da mu se sudi za pranje novca. Upravo u tome leži i razlog zbog kojega je Vrhovni sud po drugi put ukinuo presudu. U međuvremenu Prnjat je dao suglasnost i za ovo suđenje te je danas po treći put nepravomoćno oslobođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:05