FACEBOOK PREVARA

Oglašavali lažne kredite i varali naivne ljude: ‘Uzmi keš odmah. Samo osobna iskaznica...‘

Potencijalni klijenti nisu trebali ispunjavati uvjete kakvi vrijede u regularnom bankarskom poslovanju
Facebook prevara
 PUZ

Brzi krediti i Croatia krediti bili su nazivi profila na Facebooku koje su otvorila dvojica prevaranata te potom administrirajući ukupno četiri profila, varali naivne ljude. Navlakuša s porukom "Uzmi keš odmah. Samo osobna iskaznica. Dostupno za blokirane. Realizacija u istom danu" olako je mamio građane na društvenim mrežama.

Rezime kriminalističkog istraživanja su kaznene prijave protiv 21-godišnjaka i 29-godišnjaka koje se tereti za računalnu prijevaru, a mlađi će odgovarati i za kazneno djelo neizvršavanja sudske mjere točnije zabrane pristupa internetu. Ukupna materijalna šteta je oko 6100 kuna, no istražitelji pretpostavljaju da je višestruko veća.

image
Facebook prevara
PUZ

Prema kaznenoj prijavi, dvojac je na svojim profilima oglašavao kreditiranje građana. Potencijalni klijenti nisu trebali ispunjavati uvjete kakvi vrijede u regularnom bankarskom poslovanju poput uobičajenih financijskih instrumenta osiguranja. Građane su time dovodili u zabludu, a kredite im nisu nikada realizirali već su od njih izvlačili novac.

image
Facebook prevara
PUZ

- Po javljanju oštećenih na oglase, lažno bi im prikazali činjenice i zatražili od njih različite paušalne novčane iznose pod izlikom troškova obrade kredita. Oštećeni bi potom u trgovinama kupovali različite platne bonove i osumnjičenima dostavljali kodove za unovčavanje, koje bi oni po zaprimanju koristili na dva profila internetske kladionice kojima je 29-godišnjak iskoristivši povjerenje svojih poznanika došao u posjed, a zatim ih ustupio na korištenje 21- godišnjaku radi obavljana novčarskih transakcija. Nakon izvršenih transakcija osumnjičeni bi ignorirali daljnje upite i komunikaciju s oštećenima ili bi ih blokirali na društvenoj mreži - kažu iz PU zagrebačke. Otkrivaju pritom i da je 21-godišnji kršitelj zakona postupio suprotno rješenju Županijskog suda u kojem se istome određuje samostalna mjera opreza zabrane pristupa svim mrežnim stranicama i svim društvenim mrežama. Po dovršetku istraživanja obojica su predana pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:23