ROMANTIČNA PRIJEVARA

Virtualno ljubovanje sa ‘liječnikom u vojnoj misiji‘ prisjelo Vukovarki (64): Ostala je bez velikog iznosa

Lažni vojni liječnik obrlatio ju je ljubaznošću, lijepim riječima i obećanjima do te mjere da je povjerovala u njegov plan

Ilustracija

 Praymantis Stock Images/Alamy

Virtualno "ljubovanje" sa tobožnjim liječnikom koji se trenutno nalazi u vojnoj misiji u Siriji prisjelo je 64-godišnjoj Vukovarki koja se na kraju za pomoć odlučila obratili vukovarskoj policiji. Jer je prevarena putem društvene mreže za popriličan novčani iznos.

Kad je u prosincu 2022. započela ugodnu komunikaciju s "liječnikom" vjerovala je u snove i sretnu budućnost. Kroz dopisivanje s njim koje je potrajalo do kraja travnja ove godine, nije ni pomišljala da će biti nasamarena i da će nepoznatom varalici poslužiti kao bankomat. Naime, lažni vojni liječnik obrlatio ju je ljubaznošću, lijepim riječima i obećanjima do te mjere da je povjerovala u njegov plan.

- U razdoblju od prosinca 2022. godine do travnja 2023. godine, 64-godišnjakinja je putem društvene mreže stupila u ljubavnu vezu s osobom koja se predstavila kao liječnik u vojnoj misiji u Siriji, a potom je stupila i u kontakt s osobom koja se predstavila kao zaposlenik kreditne institucije. Obojica su ju dovela u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica o preuzimanju paketa iz Sirije s novcem u svrhu realizacije kredita te im je uplatila više desetaka tisuća eura, a paket nikad nije primila – kažu iz PU vukovarsko-srijemske ističući da tragaju za počiniteljem ove prijevare i da su o tome obavijestili nadležno državno odvjetništvo.

image
PU vukovarsko-srijemska

Policija ujedno podsjeća da je ovdje riječ o tzv. romantičnoj prijevari, kao jednoj od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

- Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise. Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac – apeliraju iz policije te napominju da se nazove 192 ako posumnjate u prijevaru ili bilo koje drugo protupravno ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:26