PRESUDA

ZAGREPČANIN POBIJEDIO MOĆNOG AVIOPRIJEVOZNIKA NA SUDU Umalo umro jer je avion odletio bez njega: 'Propustio sam dijalizu, prsnula mi je kapilara, bilo je nesnosno'

 REUTERS

Zagrepčanin Joseph L. tužio je tvrtku Deutsche Lufthansa AG i dobio nepravomoćnu presudu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu prema kojoj mu ta kompanija mora isplatiti 11.000 kuna s kamatama. Slučaj datira od rujna 2013. godine, kada je Joseph L., kao bubrežni bolesnik, zbog 10 sati kašnjenja, jer je avion otišao bez njega s frankfurtskog aerodroma, zakasnio na hemodijalizu u Zagreb.

- Dugogodišnji sam bubrežni bolesnik. Teško se krećem i na aerodromu su mi potrebna invalidska kolica. Prilikom spornog leta Zagreb - London - Zagreb sve je bilo besprijekorno do presjedanja u Frankfurtu pri povratku, gdje me kolica nisu čekala. Stjuard me pješice otpratio do autobusa i pokazao mi gdje da čekam kolica koja nisu stigla. Kasnije su me službenice Lufthanse liftom otpratile do kolica. Avion je na kraju bez mene odletio za Zagreb i propustio sam zakazani termin dijalize. Bojao sam se za život. Zbog visokog tlaka prsnula mi je kapilara. Glavobolja je bila nesnosna. Bon od 10 eura nije mi bio dostatan radi posebnog režima prehrane. Na aerodromu sam potrošio 30 funti, a zbog zdravstvenih tegoba otišao sam u kliniku Avitum te vlastitim novcem platio pregled - posvjedočio je Joseph L.

Njegovo stanje vještačio je sudski vještak dr. Josip Vincelj, prema čijem je nalazu i mišljenju vidljivo da se Josephu L. zbog svega povisio tlak, došlo je do krvarenja u bjeloočnici i glavobolje, čime je, kao kronično bolesnoj osobi, propuštanjem dijalize život bio doveden u opasnost.

Predstavnici Lufthanse u svojoj su obrani pokušali prebaciti odgovornost na zračnu luku, no usluge za osobe smanjene pokretljivosti na tranzitnim aerodromima avioprijevozniku su plaćene u cijeni karte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:49