NEOPISIVI APSURD

BORBA DRŽAVE I MATICE HRVATSKE ZA ZGRADU U ZAGREBU ‘Palaču nam neće oduzeti, idemo na sud u Strasbourgu’

Riječ je o neopisivom apsurdu, nijedna vlast nije dovela u sumnju da je Matica hrvatska vlasnik zgrade, tvrdi glavni tajnik Z. Lukić.
 CC / Wikimedia

Država se ovih dana upisala kao vlasnik zgrade Matice hrvatske u zagrebačkom centru na uglu Matičine 2 i Strossmayerova trga 4, a iz Matice poručuju da će se za tu zgradu pravno boriti sve do suda u Strasbourgu. Država se, naime, upisala kao vlasnik na temelju rješenja zagrebačkog Općinskog građanskog suda koji je nekretninu u siječnju prošle godine uknjižio kao društveno vlasništvo. Sud je tada odluku donio na temelju Zakona o nacionalizaciji i rješenju Sekretarijata za financije. Predmet je, odgovaraju nam s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, “formiran na temelju dostavljenog rješenja Sekretarijata za financije Narodnog odbora Općine Donji grad iz 1959. godine, kada je započeo taj sudski postupak”. Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić kaže je da je riječ o pravnom skandalu te najavljuje borbu do samog kraja, jer tvrdi da nikad nije bilo sporno da je ta zgrada vlasništvo MH.

Bivša Vlada nije reagirala

- Sada čekamo odgovor Vlade, prijašnja nije reagirala na upite, a pisali smo i bivšem premijeru Zoranu Milanoviću, primila nas je lani predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali nije nam mogla pomoći - kaže tajnik Lukić i dodaje da sada čekaju odgovor ministra kulture Zlatana Hasanbegovića, kojem su ovih dana poslali dopis.

Na sudu u Zagrebu objasnili su da se u ovom slučaju ne radi o sporu.

- Riječ je o odlučivanju o upisu u zemljišnoknjižnom postupku na temelju Zakona o nacionalizaciji i rješenju Sekretarijata za financije, u predmetu u kojem odluka do 14. siječnja 2015. nije bila donesena. Predmet je formiran na temelju dostavljenog rješenja Sekretarijata za financije Narodnog odbora Općine Donji grad iz 1959. te je Narodni odbor općine Donji grad, Sekretarijat za financije, 19. kolovoza 1959. dostavio zemljišnoknjižnom odjelu radi provedbe rješenja istog tijela.

CC / Wikimedia

Na fotografiji: Zgrada Matice Hrvatske, foto: CC/Wikimedia

Darovano zemljište

Rješenje je upisano u urudžbeni brojevnik ovoga suda te je time započeo taj sudski postupak. Zemljišnoknjižni postupak strogo je formalan postupak u kojem se odluke donose prema onom stanju zemljišne knjige, prijedlogu i ispravama koji postoje u času podnošenja prijedloga za upis, a u skladu s osnovnim načelom zemljišnoknjižnog postupka o knjižnom prvenstvenom redu. Zemljišnoknjižni sud odluku ne može zasnivati na bilo kakvom stanju koje je nastalo nakon podnošenja prijedloga za upis. Zato je zemljišnoknjižni sud bio dužan donijeti odluku o upisu i u navedenom predmetu, i to upravo temeljem tog rješenja - odgovorili su s Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Iako je Matica hrvatska protiv tog rješenja izjavila prigovor, zbog kojeg je spis proslijeđen Županijskom sudu, a odluka još nije donesena, država se ovih dana upisala u zemljišne knjige kao vlasnik. Tajnik Lukić objašnjava da se oni s tim stanjem neće pomiriti te da je palača MH njihova. Sagrađena je, priča, 1887. na darovanom gradskom zemljištu. - Za ovo rješenje sud koristi nikad provedenu odluku iz ‘59., za koju ne postoji podatak o pravomoćnosti i koju je donijelo tijelo danas nepostojeće države s kojom je RH 1991. raskinula sve državno-pravne veze. Ni Zakon o nacionalizaciji više ne postoji, a ne postoji ni predlagatelj postupka nacionalizacije naše palače. Kategorija društvenog vlasništva u koju je sada naša Palača upisana također je nepostojeća. Radi se o neopisivom apsurdu - komentira glavni tajnik Lukić i dodaje da ni jedna državna vlast nije dovela u sumnju činjenicu da je udruga Matica hrvatska vlasnik zgrade i da je upravo ona upisana u zemljišnim knjigama kao jedini vlasnik.

Kako je nastao problem

Problem je, zapravo, nastao kad je, pretpostavlja Lukić, bivši zaposlenik MH uputio sudu pismo u kojem je zahtijevao da se provede odluka o nacionalizaciji Matičine palače iz 1959. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 19:33