KREDITNA OMČA

'CVIT MEDITERANA' PRED SLOMOM? Austrijanci poručili Oreškoviću: Split nam mora platiti 53 milijuna za Spaladium arenu

Split, 030915.Konferencija za medije pjevaca Zdravka Colica u Spaladium Areni povodom njegovog nadolazeceg koncerta u Splitu nakon 5 godina.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

Skupština vjerovnika tvrtke "Sportski grad TPN" 14. ožujka odlučivat će o prodaji Spaladium arene i susjednih 15.000 četvornih metara zemljišta na kojima je konzorcij "Konstruktor-Inženjeringa", "Dalekovoda" i "Instituta građevinarstva Hrvatske" trebao izgraditi poslovni toranj kao komercijalni dio Spaladium centra, piše Slobodna Dalmacija.

Preciznije, prodavat će se pravo građenja koje "Sportski grad TPN" ima do 2037. godine na toj državnoj parceli u Lori. Početna cijena će se znati kad sudski vještak napravi procjenu vrijednosti, a o postignutom će iznosu ovisiti koliko će se novca dobiti od austrijske banke UniCredit i Erste Group koje su kreditirale radove na sportskoj dvorani.

Usporedno s tim postupkom, u travnju se nastavlja arbitraža pred Županijskom gospodarskom komorom koju su inozemne novčarske kuće pokrenule protiv Grada Splita za koji tvrde da je jamčio da će im posuđeni novac biti vraćen, pa od Banovine traže da im isplati vrtoglava 53 milijuna eura, što bi lokalnu blagajnu moglo baciti u težak bankrot. Financijske institucije su, kako doznajemo, izuzetno zainteresirane da se taj problem koji prelazi nacionalne granice riješi na razini hrvatske Vlade.

Tako je prema neslužbenim informacijama i premijer Tihomir Orešković, kada je sredinom siječnja prisustvovao zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka u austrijskom Kitzbühelu, bio upitan za stav nove ekipe u Banskim dvorima o problemu koji muči austrijske bankare', piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:45