POKAZALI SPREMNOST

Dvije stotine policajaca iz 6 zemalja u Zagrebu pokazalo koliko dobro poznaju borilačke vještine, pogledajte ih

Internacionalnom seminaru prisustvovali su policajci iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Švicarske i Bugarske

Seminar borilačkih vještina policajaca u Zagrebu

Više od dvije stotine majstora i praktičara borilačkih vještina, većinom aktivnih policajaca iz Hrvatske, Srbije, Švicarske, Bugarske, Slovenije te Bosne i Hercegovine demonstriralo je svoje umijeće na 2. Internacionalnom seminaru borilačkih vještina u Zagrebu koji organiziraju svjetska policijska udruga - Sekcija borilačkih vještina, Hapkido klub IPA Zagreb i Hrvatski savez tradicionalnog hapkida.

- Pridružili su nam se prijatelji i kolege iz cijele Europe i učinili nam veliku čast jer najvažnija poruka ovakvih seminara jest da se družimo, da izmjenjujemo i prenosimo iskustva, da nam bude lijepo, da poštujemo i cijenimo jedni druge te da učimo ono najvažnije u borilačkim vještinama, a to je bushido - kodeks časti, istaknuo je Drago Barišić, načelnik VIII. Policijske postaje Zagreb – PP Trnje te ujedno predsjednik Hapkido kluba – IPA Zagreb i Hrvatskog saveza tradicionalnog hapkida.

image

Seminar borilačkih vještina policajaca u Zagrebu

Brojne kategorije

Upravo je ta mlada i sve popularnija korejska borilačka vještina bila u središtu na početku višesatnog zanimljivog seminara u sportskoj dvorani Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, na kojem su se prezentirale i ostale borilačke kategorije kao što su Krav Maga, Aikido, klasični karate, Wado Ryu - jedna od četiri glavna karate stila, Kung Fu, Mat defense, Kaisendo, Ninjutsu, Jujutsu, Combat Jutsu, Wing Chun, Shizen No Ryu. Svaka je vještina u kratkom periodu pokazala dio svog znanja, a potom su određene tehnike verificirani instruktori prenosili na ostale majstore, praktičare i okupljene sportske interesente.

Južnokorejsku tehniku hapkido je nakon zagrebačkog kluba prezentirao i beogradski klub Štit. Zanimljivost je ove borilačke vještine i ta da je često koriste u praksi vojska i policajci, pogodna je i za osobne čuvare, no praktična je i za opću samoobranu. U hrvatskom klubu IPA Zagreb (International Police Association), otkriva Barišić, polovica članova su aktivni i umirovljeni policijski službenici i vojnici, a polovica su ostali građani koji žele naučiti izvornu vještinu s Dalekog Istoka te svojim primjerom prenositi mir, zajedništvo i prijateljstvo.

Metode samoobrane

- U dalekom Japanu na početku majstor Takeda imao je sedam škola, koje je poslije majstor Choi objedinio u jednu i nazvao je hapkido. Tu se nalazi više elemenata borilačkih vještina, a obuhvatio je sve - zahvat, bacanja, padove, udarce, oružja, kratki i dugi štap, katane, nož i mali štapić koji se može nositi kao privjesak te lako može nježniji spol koristiti kod samoobrane. Kao u svakoj borilačkoj vještini važna je ravnoteža duha i tijela. Svaki trening obuhvaća i meditaciju u pokretu, meditaciju u mirovanju, energetsko disanje; kako bismo dobili stabilnost između duha i tijela, a onda na tome gradimo snagu, moć i obranu - objašnjava Barišić.

image

Seminar borilačkih vještina policajaca u Zagrebu

Vještina hapkido pogodna je za sve uzraste, a temeljena je na kružnim, pravocrtnim i dijagonalnim kretnjama, za razliku od drugih borilačkih vještina, gdje je naglasak samo na jednu od tih kretnji. U svim tehnikama se pojavljuju odnosi Yina i Yanga – mekog i tvrdog. Yin su meke, kružne kretnje, a Yang tvrde-pravocrtne kretnje. Kružne kretnje primjenjuju se u padovima, polugama, bacanjima, čišćenjima, a pravocrtne kod blokada i udaraca rukama i nogama. Sve navedeno čini hapkido jednim od najdjelotvornijih sistema vježbanja. Hapkidom se podiže samopouzdanje, unutarnji mir, a uči se i kako postupiti u ekstremnim situacijama kad nam je ugrožen život.

Nakon šest sati izmjene znanja iz desetak borilačkih vještina, majstori i praktičari ponovno će se susreti dogodine. Sljedeći domaćin bit će netko od ovogodišnjih gostiju, a već 2024. Internacionalni seminar borilačkih vještina vraća se u Zagreb.

- Najvažnije je širiti dobar glas o plemenitim borilačkim vještinama. Osim što nas čine spremnima za neočekivane životne situacije, neprestano nam održavaju dobro zdravlje i ravnotežu mira u duhu i tijelu - zaključio je Drago Barišić, zadovoljan još jednim velikim seminarom u domaćoj organizaciji koji je okupio mnogobrojne aktivne djelatnike iz svih rodova domaće i međunarodne policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:39