NASTAVAK USB SAGE

Fijasko izbora na Učiteljskom fakultetu, javio se eliminirani kandidat: ‘Spreman sam, nabavio sam CD i pržilicu!‘

Na fakultetu nisu slušali rektora i održali su izbore, nitko nije prošao i sada zaključuju da su im prihvatljivi i Flopi disk, CD, USB…






 

 Damjan Tadić/Cropix

Unatoč preporuci zagrebačkog rektora Stjepana Lakušića o potrebi poništenja procesa izbora dekana Učiteljskog fakulteta, zbog eliminacije kandidata Tina Perkova iz bizarnog razloga - jer je potrebnu dokumentaciju predao na USB-u umjesto na zastarjelom mediju CD-u kako je to bilo naznačeno u izbornom natječaju, fakultetsko vijeće odlučilo je većinom glasova ignorirati rektorovu preporuku temeljenu na mišljenju sveučilišnog statutarnog odbora. Umjesto da je ponište izbore, nastavili su s procedurom, no i ona je u utorak završila fijaskom.

Održana je, naime, izborna sjednicu, no nijedan od troje kandidata nije uspio dobiti natpolovičnu većinu glasova. Izbori su, potvrdio nam je dekan Siniša Opić, održani u tri kruga, no niti kandidatkinja koja je ušla u treći krug nije uspjela dobiti potrebnu većinu od 60 glasova. Izbori su propali i novi su raspisani s današnjim danom.

Može baš sve

Ovoga su puta na Učiteljskom malo više pazili na propozicije, pa u novom izbornom procesu kandidati mogu predati dokumentaciju u bilo kojem od digitalnih oblika. Može Floppy disk, može CD, može USB, kaže dekan Opić, uz potvrdu da će izbore provesti u najkraćem mogućem roku novo povjerenstvo.

Koliko je Fakultetsko vijeće podijeljeno pokazuju rezultati glasanja u utorak. U prvome krugu prodekanica Blaženka Filipan-Žignić dobila je 47 glasova, prodekan Mario Dumančić 26, a profesor Vatroslav Zovko 14. Nevažećih glasova bilo je 21. U drugome krugu, koji je također obilježio velik broj nevažećih glasova (27), Filipan-Žignić dobila je 50 glasova, a Dumančić 21, da bi kandidatkinja koja je jedina dospjela do trećeg kruga dobila premalo glasova (54).

Nova procedura podrazumijeva da kandidati za dekane do 10. travnja urudžbiraju dokumentaciju, a 30. travnja slijedi izlaganje programa. Nakon toga, kandidature idu na potvrdu Senatu Sveučilišta, a nova izborna sjednica na Učiteljskom trebala bi biti nakon toga, u svibnju.

- Pazili smo ovoga puta na propozicije natječaja, odnosno da se ne specificira oblik medija na kojemu kandidati trebaju predati dokumentaciju, već se spominje digitalni oblik. Učinili smo to upravo zato da ne bismo ponovo ušli u problematiku, kaže dekan Opić, koji je na prethodnoj sjednici, sukladno prijedlogu rektora, tražio poništenje natječaja, smatrajući kako je najbolje za Učiteljski fakultet da se aklamacijom ponište izbori i krene iz početka. Međutim, fakultetsko vijeće nije prihvatilo njegov, odnosno rektorov prijedlog.

Narušeni odnosi

- Bila je to neugodna situacija. Kao dekan moram osigurati zakonitost postupka, a vjerovao sam da će vijeće prihvatiti prijedlog o ponavljanju izbora. Međutim, to se nije dogodilo. Naravno, narušeni su međuljudski odnosi na fakultetu, stoga želim vjerovati da će se ova saga vrlo brzo riješiti, izjavio je Opić.

Novi izborni postupak mora biti okončan do 1. lipnja, što uključuje i potvrdu Senata.

Kandidat Tin Perkov koji je na prvom natječaju predao dokumentaciju na USB-u, potvrdio je da će se ponovo kandidirati, a na upit na kojem će mediju poslati dokumentaciju odgovorio je: - Ovoga puta na CD-u!

Potrudio se, naime, nabaviti i ‘pržilicu‘ i CD i sad je, kaže, posve spreman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:47