POSTOJI RIZIK

HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom

Iz HERA-e najavljuju da će provesti novi postupak

Ilustracija

 Davor Pongračić/Cropix

Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) je na sjednici održanoj 24. travnja 2024. donijelo Odluku o poništenju postupka za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, objavila je u petak Hera na svojim internet stranicama.

HERA je u razdoblju od 22. ožujka do 19. travnja provela javni natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine.

"Analiza zaprimljenih ponuda u provedenom javnom natječaju ukazala je na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom", ističu iz HERA-e.

Naime, kako objašnjavaju, odredbe Direktive 2009/73/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 13. srpnja 2009. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište prirodnog plina i stavljanju izvan snage Direktive 2003/55/EZ, propisuju da su regulatorna tijela pri izvršavanju regulatornih zadataka dužna poduzimati sve razumne mjere u okviru svojih dužnosti i ovlasti za promicanje konkurentnog, sigurnog i održivog unutarnjeg tržišta prirodnog plina i postizanja stvarnog otvaranja tržišta za sve kupce i opskrbljivače. Navedene odredbe preuzete su u hrvatsko zakonodavstvo kroz odredbe Zakona o tržištu plina.

"HERA djeluje u cilju zaštite javnog interesa odnosno stvaranja preduvjeta za optimalno funkcioniranje tržišta u postojećim tržišnim okolnostima te zaštite kupaca iz kategorije kućanstvo kao najosjetljivije skupine kupaca koji se opskrbljuju plinom po reguliranoj cijeni.

Stoga je potrebno postići pravednu ravnotežu i razuman odnos razmjernosti između vrste i opsega poduzetih mjera te ciljeva koji se time žele postići u javnom interesu", ističu iz energetske regulatorne agencije.

Iz HERA-e najavljuju da će provesti novi postupak za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom s izmijenjenim uvjetima, a u cilju otklanjanja uočenih rizika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:58