DOČEKAO GA DON ĐURIN

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je posjetio zavod svetog Jeronima u Rimu

Naglasio je važnost postojanja Zavoda koji na poseban način predstavlja mali komad hrvatske zemlje izvan hrvatskih granica

Zoran Milanović

 Duje Klarić/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović posjetio je u ponedjeljak, u sklopu službenog posjeta Vatikanu, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje ga je dočekao rektor don Marko Đurin koji mu je predstavio hrvatske papinske institucije koje postoje i djeluju više od 500 godina u Rimu.

Don Đurin upoznao je predsjedika s poviješću Zavoda, a Milanović je u njegovoj pratnji obišao crkvu sv. Jeronima.

Zavod sv. Jeronima vezan je uz hrvatsku crkvu sv. Jeronima. "Oni su sljednice raznih drugih povijesnih institucija koje smo mi kao Hrvati ovdje imali od 1453. godine. To su najstarije institucije koje mi Hrvati imamo izvan svoje matične domovine, Hrvatske i BiH", istaknuo je don Đurin govoreći o povijesnoj vrijednosti i važnosti tih institucija.

"Ovdje smo uvijek Hrvati jedno, da li iz Hrvatske da li iz BiH, da li iz Srijema, da li iz Kotora, uvijek se ovdje osjećamo jedno", rekao je on novinarima.

"Rekao bih da je ono što je najvažnije možda pitanje zajedništva. Mi smo Hrvati gotovo 600 godina ovdje. Jedno smo, zajedno smo, povezani smo, možemo imati različita mišljenja možemo oko nekih stvari, ali mislim da je važno da se kao narod držimo zajedno, da nekako nadvladamo možda neke pojedinačne stvari koje nas dijele i da gledamo više ono što nam je zajedničko", kazao je on dodavši da svi živimo s više-manje istim problemima i mukama koji se zajednički lakše mogu nadići.

Don Đurin izrazio je radost zbog posjeta predsjednika i zahvalio mu da je u sklopu službenog posjeta Vatikanu obišao zavod sv. Jeronima.

Predsjednik Milanović izrazio je zahvalnost na srdačnom prijemu i rekao da mu je drago da je mogao posjetiti Zavod i crkvu sv. Jeronima. Naglasio je važnost postojanja Zavoda koji na poseban način predstavlja mali komad hrvatske zemlje izvan hrvatskih granica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:46