SPEKTAKL

Koreograf vatrometa na otvorenju Pelješkog mosta otkrio nam je detalje: Evo koliko eksploziva su potrošili

Vatromet je trajao dvije i pol minute, rasprostro se na dužini od čak dva kilometra
 Božidar Vukičević/Cropix

"Sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi/ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!", pjevao je zbor posljednje stihove Gundulićeve "Himne slobodi" kad se ljepota prolomila iznad Pelješkog mosta. Raznobojni vatromet zaključio je ceremoniju i osvijetlio noćno nebo nad Malostonskim zaljevom. Svi pogledi državnih dužnosnika i građana u Komarni, kao i onih na brodicama, usmjerili su se prema toj bučnoj i razigranoj pojavi.

Rimčeva Nevera i Niko Pulić u svojoj jurilici stisnuli su gas i prešli most dok je iznad njih odzvanjalo. Tako je nakon tri stoljeća jug Hrvatske povezan s ostatkom zemlje. Pelješki most, velebna građevina o kojoj se maštalo 28 godina, otvoren je sa stilom - spektakularnim vatrometom, najvećim koji je Hrvatska dosad vidjela.

Dvije i pol minute

Trajao je dvije i pol minute, rasprostro se na duljini od čak dva kilometra, detonirano je dvije tone eksploziva i poletjelo je oko dvije i pol tisuće raketa.

Autor vatrometa je tvrtka Mirnovec, a koreograf njihov Filip Devčić. Iako je preksinoć priredio atraktivan vatromet, u njemu Devčić nije mogao dugo uživati. Naime, javio se s Raba gdje je već postavljao novu eksplozivnu koreografiju koja bi trebala oduševiti promatrače.

- Na terenu sam, ali imam vremena za razgovor - prigušeno je rekao Devčić. Razgovor je ometao vjetar koji je udarao u njegov mikrofon pa ga na trenutke nismo čuli. Dosad je postavio petstotinjak, kaže, možda i šestotinjak vatrometa, no ovaj je za njega bio poseban.

- Naravno da je bila velika čast postaviti ga. Osim časti, radilo se i velikom izazovu jer vatromet na tolikoj fronti u Hrvatskoj dosad nije pucan. Radili smo diljem svijeta slične stvari, ali prvi put u Hrvatskoj. Zato je sve bilo posebno - objasnio je Devčić i dodao da je baš sve prošlo onako kako je zamislio.

Koreografiju vatrometa počeo je osmišljavati dva tjedna prije otvorenja, a 15 radnika Mirnovca postavljalo ga je četiri dana.

- Bila su to zahtjevna četiri dana - kratko je komentirao Devčić čiju su ekipu tijekom rada mučile vrućine na 55 metara visokom mostu na kojem baš i nema hlada. Vatromet je pucao s 23 pozicije raspoređene cijelom dužinom mosta.

- Htio sam da vatromet bude iznad cijelog mosta jer da je bilo manje pozicija, to ne bi bilo tako. Da kad se bude slikalo... - pričao je Devčić kad je vjetar odlučio omesti naš razgovor. Povjeravamo vezu pa sugovornik nastavlja gdje je stao: "Htio sam da na slici u planu bude uhvaćen cijeli most. U tome sam uspio"

Da Devčićeva zamisao uspije, uz brojna mjesta na kojima je vatromet pucao, nužno je bilo i da korišteni kalibri budu dovoljno veliki da nadvise pilone mosta.

Veliki kalibri

- Oni su dosta visoki, a da bi sve prošlo kako sam zamislio, vatromet je morao pucati iznad pilona. Da ih se prebaci, korišteni su veliki kalibri, od 125, 150 do 200 milimetara - objašnjava.

Nakon četiri nimalo jednostavna dana postavljanja vatrometa trud radnika uprizoren je spektaklom kojemu se divila cijela Hrvatska. Crvene, ljubičaste, zelene, ružičaste i još kojekakve iskre frcale su iznad mosta dok su na brodicama palili bengalke.

- Bilo je posebno. Ne znam što bih dodao, osim da zahvaljujem svojoj ekipi, organizatorima i svima koji su sudjelovali u tom projektu - zaključio je Filip Devčić, autor najvećeg vatrometa u povijesti Hrvatske.


U prvoj verziji tekta pisalo je krivo prezime koreografa Filipa Devčića, kojem se ispričavamo zbog nenamjerne pogreške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:20