FRAN LHOTKA

Kreće kampanja za pomoć u obnovi sisačke Glazbene škole: ‘Ona je centar našeg glazbenog života‘

Kampanja za obnovu Glazbene škole će se provoditi na GoGetFunding platformi
 Ranko Suvar/Cropix

Snimka Sare Kolar koja na violončelu svira 'Elegiju' Rudolfa Matza ispred ruševina sisačke Glazbene škole 'Fran Lhotka' izazvala je zahvalne reakcije, tvrdi Danijel Majcen, profesor klarineta u toj školi i organizator kampanje učitelja.

Snimka Sare kako svira je trebala biti javno predstavljena danas, no slučajni prolaznik ju je snimio i objavio, a njena svirka je bila uvertira u crowdfunding kampanju "Zajedno za glazbenu" u kojoj će se prikupljati novac obnovu zgrade Glazbene škole koja je teško stradala u potresu.

- Konkretna šteta na školi je jasna samom tzv. naljepnicom koju je zgrada dobila, crvena. Zgrada je neuporabljiva. Hoće li se rušiti u cijelosti ili djelomično, još uvijek ne znamo, čekamo konkretnije informacije od nadležnih službi - priča Majcen.

Ravnatelj škole Tomislav Ivšić ranije je za Jutarnji list kazao da je zgrada škole stara 140 godina i u vlasništvu je države te o njoj brine Ministarstvo kulture.

Kampanja za obnovu škole će se provoditi na GoGetFunding platformi (na ovom LINKU) te će se prikupljati financijska sredstva za pomoć u obnovi i ponovnom opremanju glazbene škole s potrebnim inventarom i instrumentima.

- Kampanju pokreću učitelji glazbene škole i cilj nam je sakupiti 200.000,00 eura. Od kampanje očekujemo da će velik broj ljudi prepoznati važnost glazbenog obrazovanja i postojanje koncertne dvorane za cijeli jedan kraj. Svi koji žele i mogu, bit će u mogućnosti donirati internet bankarstvom, PayPalom. Sve informacije o načinima plaćanja moći će se vidjeti na samom profilu kampanje #ZajednoZaGlazbenu - objašnjava Majcen.

image
Kampanja sisačke Glazbene škole Fran Lhotka
Glazbena škola Fran Lhotka

Novac je, tvrdi, namijenjen svim oblicima pomoći u ponovo uspostavi glazbene nastave i koncertne djelatnosti u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku i Područne škole u Petrinji.

- Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku, sa svojom koncertnom dvoranom, jedina je velika koncertna dvorana u Sisačko-moslavačkoj županiji, a glazbena škola je centar glazbenog života i obrazovanja u Sisku i cijelom kraju. Njen gubitak, katastrofalan je za glazbeni život ovog kraja - tvrdi Majcen.

Koncert učenika održat će se i danas ispred razrušene Glazbene škole Frana Lhotke, a Majcen zaključuje kako su u planu mnoge aktivnosti kojima bi se razvijala i stabilno gradila kampanja za obnovu Glazbene škole 'Fran Lhotka'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:26