UTRKA ZA MINISTRA

OREŠKOVIĆ Premijer predložio Glogoškog jer ne želi Brkića? DEMO 'Nitko osim Brkića neće imati dovoljno saborskih ruku'

Nitko osim Brkića neće imati dovoljno saborskih ruku! - kaže Miodrag Demo
 Arhiva EPH

Vođu prosvjednika iz Savske, Đuru Glogoškog, kako doznajemo, kao kandidata za ministra predložio je premijer Tihomir Orešković. Branitelji iz šatora nisu namjeravali nikoga kandidirati za ministra, nego je predsjednik Vlade to sam ponudio Glogoškom.

- Nas dvadesetak predstavnika braniteljskih udruga bilo je na sastanku kod premijera u Banskim dvorima nakon čega su neki od nas navratili u šator u Savskoj. Tada nam je Đuro rekao da su ga upravo zvali iz Vlade da dođe na sastanak s premijerom. Tom prilikom premijer ga je pitao bi li on bio kandidat za ministra, što je Đuro je prihvatio - prepričao nam je jučer jedan od čelnika braniteljske udruge.

Ostavio loš dojam

Potvrdio nam je kako su se branitelji iz Savske već prije dogovorili da neće predlagati kandidata za ministra jer smatraju da je riječ o političkoj funkciji te da politika treba predložiti i izabrati ministra, a ne oni. A onda je stigla premijerova ponuda Glogoškom iz čega se jasno može iščitati da Orešković po svaku cijenu želi izbjeći Milijana Brkića kojega mu kao kandidata uporno nameću Karamarko i HDZ.

Stoga je zatražio od braniteljskih udruga da predlože kandidate za ministra, ali mu se očito ni njihov izbor ne sviđa pa se i osobno bacio u potragu. Brkića je primio na razgovor tek 16 dana nakon što ga je Karamarko javno kandidirao. A na tom razgovoru, kako neslužbeno doznajemo, Brkić baš i nije ostavio pretjerano dobar dojam na premijera. Možda je i zato već idući dan Orešković na razgovor pozvao Glogoškog te mu ponudio kandidaturu.

No, pitanje je može li Glogoški dobiti potrebnih 76 glasova u Saboru za svoje imenovanje jer iz redova vladajuće koalicije već stižu najave o podršci isključivo Brkiću. Miodrag Demo, iz Bandićeve stranke koja ima dva zastupnika, poručio je:

- Odgovorno tvrdim da niti jedan drugi kandidat osim Brkića neće imati dovoljno saborskih ruku!

'Šator nas je osramotio'

I dok Glogoškom podršku daju branitelji iz šatora u Savskoj, ima i onih koji su, upravo zbog toga što je organizator takvog nelegalnog prosvjeda, odlučno protiv njegove kandidature. Kristijan Petric, predsjednik udruge Veterani Domovinskog rata i prijatelji, član HDZ-a, ne skriva svoje razočaranje kandidaturom Glogoškog. - Taj šator je osramotio sve branitelje. A sada se ovom kandidaturom šalje poruka: podignite nelegalni šator, pa ćete sutra i vi postati ministri - naglašava Petric.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:00