INSPEKCIJA U AKCIJI

Otkriveno čak 16 ilegalnih domova za starije: Unatoč zabrani smještali su oko 220 korisnika

Mađerić je pozvala sve koji imaju informacije da neki dom radi nelegalno, da to prijave Ministarstvu, a ono će poslati inspekciju
Dom u Legradu
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ministarstvo rada otkrilo je čak 16 ilegalnih domova za starije, javlja HRT. Najviše ih je, tri, u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dva ilegalna doma otkrivena su u Karlovačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, a po jedan u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji i u Gradu Zagrebu. Tim je domovima u zadnjih pet godina rad zabranjen ili su izgubili licenciju, no unatoč zabrani pružali su usluge smještaja za oko 220 korisnika.

Da domovi za starije rade bez licence je neprihvatljivo za Ministarstvo, rekla je tajnica Ministarstva rada Margareta Mađerić i dodala da će inspektori unatoč epidemiji nastavljati obilaziti domove, a povećan je i broj inspektora s 12 na 30.

I dom u Strmcu Stubičkom je među 16 novootkrivenih ilegalnih domova. Tom je domu još u veljači inspekcija zabranila rad zbog nedostataka, a svjedoci su tada rekli da su štićenici tamo smješteni u nehigijenskim uvjetima, s prljavim podovima, plahtama, a korisnici su bili žedni i gladni, javlja HRT.

Županije izdaju licenciju za rad, a nakon toga je odgovornost na Ministarstvu rada i centara za socijalnu skrb, rekao je za HRT zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

Državna tajnica Mađerić ipak kaže da centri ne mogu znati smješta li netko ilegalno u svojoj privatnoj kući starije osobe, a kao primjer navodi dom u Legradu, gdje vlasnik nije u privatno vlasništvo puštao inspekciju pa je morala intervenirati i policija. Taj se dom, piše HRT, i dalje reklamira na službenoj internetskoj stranici općine Legrad.

Mađerić je pozvala sve one koji imaju informacije da neki dom radi nelegalno, da to prijave Ministarstvu, a ono će poslati inspekciju.

Obitelj koja svojeg člana želi smjestiti u neki dom za starije može na adresaru Ministarstva provjeriti radi li taj dom zakonito, ili ga nema na popisu ovlaštenih pružatelja usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:07