SVE JE SNIMILA

‘Policija me zlostavljala na Hodu za život. Pozlilo mi je, došla je Hitna, a zamislite što mi je rekao taj tehničar!‘

‘Mi taj prosvjed nismo prijavile jer nas je bilo svega nekoliko već smo samo došle izraziti svoje mišljenje‘

Sanja Juras u raspravi s policajcima

 Screenshot/Sanja Juras

Sanja Juras, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, javila se u našu redakciju tvrdeći da su ona i skupina žena koje su htjele izraziti svoj prosvjed zbog Hoda za život bile zlostavljane od strane policijskih službenika, da su bile protupravno zadržane u Ilici i Praškoj ulici.

"Prije svega želim reći da je Hod za život napad na ustavne vrijednosti ravnopravnosti spolova, na tjelesni intergritet žena da odlučuju o svojim životima. Smatram da je naš prosvjed zbog toga bio legitiman. Nas nekolicina žena došlo je izraziti svoje mišljenje, što smatram da imamo pravo, i razvile smo transparent koji je bio prethodno u vrećici jedne od žena. To je bilo na početku Ilice.

Mi taj prosvjed nismo prijavile jer nas je bilo nekoliko, već smo samo došle izraziti svoje mišljenje. Mene su tri policijska službenika spriječila da hodam po Ilici.

image

Policija blokira prosvjednice

Sanja Juras

Rekla sam da ću im dati osobnu iskaznicu kad su me željeli legitimirati, ali mi nisu ni dali da prođem dalje. Nakon toga smo sjele na pod, a policajci u odori i "oklopu" cijelo vrijeme su bili okrenuti prema nama. Policajci su nas legitimirali, ali nam nisu dali da krenemo dalje. Držali su nas tako više od dva sata i kad smo tražili da nam pokažu policijske značke, što su dužni, te kažu razlog zašto nas drže okružene, odbili su te nam govorili: "Ne ideš ti nikamo. Što izvoljevaš!...

Zvali smo i broj 192 i tražili objašnjenje zašto nam se ograničava kretanje. Odgovorili su da možemo otići do prve policijske postaje i žaliti se na postupanje policije. Međutim, rekli smo im da to ne možemo učiniti jer nam upravo policija onemogućava kretanje.

image

Sanja Juras u raspravi s policajcima

Screenshot/Sanja Juras

Meni je nakon nekog vremena pozlilo i došla je Hitna pomoć koja je izmjerila vanjsku temperaturu od 37 stupnjeva Celzijusa. Kad sam ušla u Hitnu pomoć meni je medicinski tehničar rekao da on podržava Hod za život i da zašto smo uopće bile tamo i što smo tamo radile, na što sam liječnici rekla da je li to stav njihove službe. Liječnica mi je rekla da je to njegov privatni stav, ali je na kraju udaljila tehničara iz vozila Hitne pomoći - kaže Sanja Juras.

Zbog svega će kaže prijaviti postupanje policije Vijeću Europe za sprječavanje nečovječnog postupanja, podnijeti tužbu zbog povreda prava na osobnost i kaznene prijave protiv policijskih službenika. O svemu smo upit uputili i PU Zagrebačkoj i objavit ćemo ga kad ga dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:25